Afgelopen zomer testte ik de Comp X 3/2mm van Xcel. Dit was het meest stretchy pak van alle wetsuits die ik getest heb, maar ook de meest koude. Je leest hier nog eens wat ik ervan vond.
Ik heb in die review natuurlijk al veel over Xcel verteld. Dat ga ik hier niet weer doen, daar kan je immers ook die vorige voor checken. Dat zal soms wel vaker voor komen bij de winter wetsuits. Soms leen ik dan een stukje van de andere review.
Specs
Voor nu ga ik de specs behandelen en wat ik ervan vind. Mijn andere ervaringen met dit pak lees je daar dan weer onder.
- Water-tight construction with unparalleled warmth; klopt en klopt. Vertel ik zometeen meer over.
- All channel flex exterior; dit gaat over de lining aan de buitenkant. Die zou nog meer mee moeten rekken en minder water op moeten nemen. Met de hele droogtest heb ik niet gemerkt dat het pak significant lichter was dan de andere pakken. Wat het hydrophobe (waterafstotende) effect nou dus zou moeten zijn heeft mij nog niet helemaal overtuigd. Daarnaast weet ik ook niet in hoeverre linings nog flexibeler kunnen worden dan ze al zijn en of je dat verschil dan gaat merken. Flexbiliteit win je voornamelijk door dunnere panelen en minder naden, merk ik op dit moment. Over de naden in dit oak lees je zometeen wat meer.
- New 1 piece sleeve design; da’s ongeveer waar als je je oksel tot aan je elleboog niet meerekent als mouw. Dat heeft namelijk wel zijn eigen paneel.
- New hood design; kan ik geen zak over zeggen, want ik heb de oude niet gezien of getest.
- Celliant black high pile with hollow fiber chest to knee; vertel ik zo meer over.
- High pile celliant black jacquard sleeves and lower leg; en dan neem ik dit onderdeel meteen mee. Slim wel dat ze hier voor een iets dunnere lining aan de binnenkant zijn gegaan bij armen en onderbenen. Dan rekt het allemaal wat makkelijker mee.
- Nanoprene lite japanese limestone – lighter, softer, warmer; Limestone is niet per definitie duurzamer, maar dat het lichter is en wat meer rekt klopt wel. Soms wordt er wel gezegd dat het iets beter rekt en isoleert, maar dat is lastiger aan te tonen. Ze zeggen dat Japans Limestone Neoprene (niet te verwarren met Yamamoto Japans Limestone Neoprene als die van Snugg Wetsuits) een hoger percentage stikstofbelletjes in het neopreen heeft en minder water opneemt. Het is verder prima neopreen. In het e-book ga ik dieper in op verschillende neopreensoorten.
- Glide skin collar – prevents flushing; dit heb ik al zo vaak verteld, maar hierdoor kan je makkelijker je ritssysteem over je hoofd trekken en blijft ‘ie ook wat beter zitten. Je ziet dit in de meeste wetsuits vanaf een euro of 250 wel.
- Easy entry system – balanced shoulder design; ik kwam er zonder al teveel moeite makkelijk in en uit, maar tegenwoordig gaat een wetsuit sneller bij mij aan en uit dan de gemiddelde “relatie” in de onderbouw van het VMBO-T.
- 100% waterproof zipper – magnetic closure – locks water out; Dit is een heel duur onderdeel in het maken van het pak. Alleen al het inkopen van zo’n rits door de fabrikant is al iets van 12,50. Om zoiets dus rendabel te maken moet het 4 keer over de kop, maar het werkt als een tiet. Net als het magneetje. Ik had letterlijk droge stukken in mijn pak.
- Engineered fit system – fits like a second skin; Ondanks dat pasvorm altijd persoonlijk is, zat deze bij mij echt als gegoten. Dat heb ik niet vaak bij massaproductiepakken.
- Drylock wrist seals – locks water out; Holy shit dit werkt fantastisch. Het is wel een beetje strak aan je pols als je ook nog handschoenen draagt, maar na een tijdje merk je dat niet meer. Een van de beste toevoegingen in een (winter)pak in mijn ogen van de laatste jaren.
- Back knee flex grooves – prevents bunching; moet zorgen voor wat minder plooiend neopreen in de knieholtes. Daardoor schuurt het minder, zou het wat meer flexibiliteit moeten geven, hoopt er minder water op en geeft het een wat meer natuurlijke fit. Dit zien we bij meer merken terugkomen.
- Stitch-free power seam – maximum flexibility and durability; Dit pak heeft geen gestikte naden. Aan de buitenkant zit wel zo’n liquid seam, maar verder zijn ze niet aan elkaar vastgenaaid. Wél gelijmd natuurlijk. Dit vind ik aan de ene kant knap omdat je panelen wel rekbaarder worden, maar het is ook tricky, want als die power seam, lijm en tape los gaan laten houdt niks meer je panelen bij elkaar. Ik gok dat het wel even zal duren, maar ik hou deze feature nauwlettend in de gaten.
- Triple glued seams fusionx tape – heat-pressure bonded seam protection; blijkbaar worden eerst alle panelen individueel op de zijkanten gelijmd. Hierdoor krijg je de eerste twee gelijmde randen. Daarna worden deze twee gelijmde randen, van elke losse paneel, aan elkaar gelijmd. De derde lijming. Het zou nog stevigere naden moeten opleveren dan een enkele keer lijmen, maar dat valt lastig aan te tonen. Daaroverheen zit nog een tapeje aan de binnenkant. Die worden er eigenlijk altijd met hitte en hoge druk opgeplakt.
- Nexskin ankle seals – minimizes flushing; Ook dit was erg lekker. De siliconen strip die voor zegel moet zorgen is groter dan bij andere merken, daardoor bleef het naar mijn gevoel wel beter op zijn plek zitten. Ik heb in ieder geval weinig tot geen flushing van water gehad via mijn enkels.
- Water based glue; dit hebben meerdere pakken nu. Het moet wat milieuvriendelijker zijn dan ‘solvent based glue’s’, maar deze feature is nog niet extreem oud. Ik ben benieuwd hoe lang het dus duurt voor naden los gaan laten. Vooralsnog heb ik dat bij geen enkel pak met deze soort lijm gemerkt. Ik leg er bij de Hurley 3/2mm review nog wat meer over uit.
Heet en vrij
Guys, dit pak is teringduur. 600 euro. Het duurste pak wat ik in heel deze test gekregen heb, máár het is ook een van de warmste pakken die ik in dit hele project tegen ben gekomen.
Een duur pak is altijd eng om te reviewen. Dat zag je ook bij die Rip Curl Flash Bomb heatseeker review. Bepalen of specifieke functies een hogere prijs verantwoorden is ontzettend lastig. Er zullen dus altijd 2 groepen ontstaan, 1) mensen die blindelings het duurste van het duurste kopen en 2) mensen die de prijs belachelijk vinden. Voor allebei is wat te zeggen, of juist niet, maar voor nu focussen we even op het pak. In het e-book ga ik nog in op prijs/kwaliteitsverhoudingen.
Dus. Dat gezegd hebbende
Het pak sloot water zo goed af dat ik zelfs droge stukken in mijn pak had toen ik hem weer uittrok. Dat had ik nog nooit ervaren, maar ik weet wel dat het tegenwoordig ook bij andere merken van dit segment voorkomt.
5/4mm met een hood was zelfs met 4 graden nog kneiterwarm, terwijl ik niet echt het idee had dat het pak aanvoelde zoals hieronder. wellicht komt dit door het feit dat er in dit pak helemaal géén gestikte naden zitten, behalve op de borstflap, maar het zal waarschijnlijk een combinatie zijnvan dat én de waterdichte rits + de strakkere cuffing bij je polsen en enkels.
Naast de Comp X heb ik nog geen enkel pak gezien dat eigenlijk geen gestikte naden heeft. Je kan jezelf natuurlijk afvragen hoe lang dit goed blijft gaan, maar na een sessie of 10 heb ik nog geen lekkages gemerkt. Het resultaat voor mij is een pak wat ontzettend goed zat en precies meerekte op de plekken die ik relaxed vind (i.e. schouders, oksels, rug, reet, bovenbenen en kuiten).
Celiant black
Dit is de winterwetsuitvariant van de TDC die je al eerder zag bij de Comp X. Als je helemaal wil lezen waarom ik nog niet helemaal van deze feature overtuigd ben dan klik je hier. Mijn kritiek is bij dit pak namelijk precies hetzelfde.
Dit is namelijk de hoogpolige variant van hetzelfde spul. Het ziet er alleen anders uit.
Ik heb wel het idee dat zo’n Celiant black lining aan de binnenkant voor meer warmte kan zorgen, maar niet om het hele TDC verhaal. Eigenlijk alleen maar omdat het voor dikkere panelen zorgt.
En inmiddels weten we dat dikkere panelen (vooral als het neopreen betreft) altijd zorgt voor een warmer pak. Natuurlijk lever je dan ook in op stretch, maar daar heb ik bij dit pak eigenlijk geen last van gehad.
Dit pak was overigens ook niet sneller of langzamer droog dan alle andere winterpakken.
De ultieme test
Ik had beloofd om deze review korter te maken. In de werkelijkheid was deze review nog 1000 woorden langer. Dat komt omdat ik een vrij bijzondere ervaring met jullie wilde delen in dit pak.
Die ervaring bewaar ik nu voor het e-book, maar in een podcast die ik met Frank van der Ruit (agent/distibuteur van onder anderen Xcel) vertel ik er binnenkort ook wat meer over.
Voor nu is het wel goed zo, we zitten namelijk net over de 1500 woorden.
Conclusie
Een ontzettend duur pak, maar misschien wel een van mijn meest favoriete van alle 17. In alle verschillende prijscategorieën die ik voorbij heb zien komen vond ik dit pak wel het meest innovatief. De toevoegingen van bepaalde features waren wel echt een meerwaarde. Mag natuurlijk ook wel voor dat geld, maar of je het de moeite waard vindt moet je zelf maar lekker bepalen. Ik snap dat het een hele kluif is.
Je vindt dit pak online en kan hem daar ook bestellen, maar het allerbeste ga je natuurlijk gewoon naar je lokale shop. Dan kan je hem even passen en support je je lokale surfeconomie ook nog eens! Winning.