Ook weer een vrij controversieel wetsuit. Een pak waar ik een aantal mensen niet tevreden over heb horen zijn. Het gekke is dat ik niet denk dat dit aan het merk ligt.
Het wetsuit wordt eigenlijk heel terecht vermarkt. Het wetsuit wordt alleen verkeerd verkocht. En wat nog gekker is: dat ligt ook niet aan de (web)shops.
Dat ligt aan jou.
Ergens heb jij in je hoofd gehaald dat je altijd het
meest stretchy wetsuit wil. Hoe stretchier hoe beter. Want dan voelt het niet
zo zwaar en kan je magisch ineens beter surfen.
Ik ga heel eerlijk tegen je zijn. Dikker en stugger neopreen houdt jou niet
tegen, maar het feit dat je niet zoveel surft is vooral het probleem.
Om goed te worden moet je gewoon teringveel in het water liggen.
Toch snap ik het wel, je wil eigenlijk het gevoel hebben dat je niks aan hebt. Iedereen die in de tropen heeft gesurft kan dat beamen. Alles voelt dan zo licht en vrij.
Dit wetsuit is het meest stretchy van alle 3/2s die ik heb gehad, maar die titel komt met een bepaalde prijs. Daar gaan we het vooral over hebben.
Xcel’s mama
Wat veel mensen niet weten is dat Xcel begonnen is in Hawaï. In 1982 startte Ed D’Ascoli Xcel vanuit zijn slaapkamer vlakbij Sunset Beach, Oahu. Ondanks dat het water daar fucking warm is en je eigenlijk niet snel een (dik) wetsuit aantrekt had hij schijnbaar redelijk wat ervaring met wetsuits dragen omdat hij begon met surfen in New Jersey. En daar wordt het water bijna net zo koud als hier. Daarnaast had hij al ervaring opgedaan in het opbouwen van een Japans merk genaamd Victory Wetsuits.
Begin jaren 90 verhuisde hij zijn bedrijfje naar Hale’iwa, een dorpje op hetzelfde eiland. Hale’iwa staat bekend om de zieke stroming bij de lokale break, kinderen die van de Hale’iwa brug in het water springen en natuurlijk ook Matsumoto’s shaved ice. Het hoofdkantoor zit daar nog steeds gevestigd.
In 2007, een klein jaar vóór de crash van de aandelenbeurs, kocht Paul Naude Xcel over. Dat is die dude van Vissla, die toen natuurlijk nog hoofd bij Billabong was. Sindsdien valt Xcel officieel onder Billabong. Best wel GTST shit dus.
Het mooie van Xcel is dat ze zich alleen maar focussen op het maken van wetsuits en wetsuitaccessoires. Naar mijn mening is dat vaak een goed teken omdat dit hun hoofdproduct is. Het is het enige waar ze zich op hoeven focussen.
Hierdoor zijn ze niet afhankelijk van twee keer per jaar met nieuwe collecties hun producten te laten zien en verkopen.
Veel merken hebben wetsuits toch een beetje als bijvangst voor hun core business (i.e. de verkoop van kleding). Sommige merken hebben wel compleet onafhankelijke wetsuittak met een ‘research and development team’, maar zijn nog steeds genoodzaakt om alles op tijd te hebben voor salesmeetings per collectie. In het e-book ga ik hier nog verder op in.
Prijs en features
Je hebt een Xcel Comp X 3/2 voor €350,-. Da’s geen kattenpis vergeleken met andere 3/2s die we tot nu toe gezien hebben.
Dit is trouwens een upgrade van de originele Comp. Aangezien ik die niet getest heb kan ik ze dus niet vergelijken. Wat ik gehoord heb is dat de Comp X nog net wat meer stretch en iets betere naden heeft.
Ondanks dat we er inmiddels ook wel weten dat wetsuits geen appels met peren vergelijken is, maar vooral Fuji’s met Elstar’s, doet dit wetsuit op een aantal vlakken wel wat anders. Laten we deze Royal Gala nu maar eens ontleden:
- Japanese Limestone Nanoprene; leg ik bij duurzaamheid nog kort uit, maar hiervoor zou je eigenlijk de Vissla review ook kunnen checken. Limestone is niet per definitie duurzamer. Soms wordt er wel gezegd dat het iets beter rekt en isoleert, maar dat is lastiger aan te tonen. Ze zeggen dat Japans Limestone Neoprene (niet te verwarren met Yamamoto Japans Limestone Neoprene) een hoger percentage stikstofbelletjes in het neopreen heeft en minder water opneemt. Het is verder prima neopreen. In het e-book ga ik dieper in op verschillende neopreensoorten.
- TDC Neck to Ankle (Thermo Drying Celliant); daar ga ik hieronder vol op in.
- WaterTight Zipper & Magnetic Closure; magneetje werkte dikke prima. Verder niet overdreven last gehad van binnen stromend water, maar of dit (alleen) door de rits komt kan je niet zeggen.
- Quick Dry Fibers; het pak werd niet sneller droog dan alle andere pakken die ik heb getest.
- Engineered Design = Fits Like a Second Skin; ondanks dat pasvorm altijd persoonlijk is, sloot dit pak wel heel nauw aan. Je kan er zelf je navel doorheen zien. Beetje goor, maar best wel fijn.
- New Fusion X Tape; geen overbodige luxe, hieronder ga ik meer in op de naden.
- Nexskin Wrist & Ankles; in feite gewoon siliconen stoppertjes die opstropen van mauwen en pijpen tegengaat. Zorgt ook voor een iets strakkere afsluiting waardoor er minder makkelijk koud water naar binnen spoelt. Werkte prima.
- Glide Skin Collar; dit heb ik al zo vaak verteld, maar hierdoor kan je makkelijker je ritssysteem over je hoofd trekken en blijft ‘ie ook wat beter zitten. Je ziet dit in de meeste wetsuits vanaf een euro of 250 wel.
- Back Knee Flex Grooves; moet zorgen voor wat minder plooiend neopreen in de knieholtes. Daardoor schuurt het minder, zou het wat meer flexibiliteit moeten geven, hoopt er minder water op en geeft het een wat meer natuurlijke fit. Dit zien we bij meer merken terugkomen.
- One Piece Front & Back; ook Xcel gaat mee in de hype van grotere panelen op je romp. Hier heb ik al wat meer over verteld in de SRFACE review.
- Dope Dye = Eco-Friendly Anti Fade; check hiervoor het stukje duurzaamheid hieronder. Ik ga er overigens dieper op in bij de Vissla 4/3mm review.
Stretch
Ik zei het net al. Dit pak is van alle zomerpakken die ik heb gekregen het meest stretchy, maar hoe kan dat?
Dit zomerpak is best wel licht. Gemiddeld gezien waren alle zomerpakken zo’n 1,2kg. Dit pak van Xcel, wat het gemiddelde gewicht ook redelijk heeft beïnvloed, was 0,95kg. Dat is gemiddeld gezien 250 gram lichter.
Nu kan je je terecht afvragen hoeveel 250 gram scheelt, maar een reductie van 20% in gewicht is naar verhouding best wel wat.
Hoe kan zo’n pak dan zo licht zijn?
Dat hangt onder anderen samen met hoe stretchy hij is. Dit pak heeft namelijk bijna geen gestikte naden. De enige gestikte naden die je gaat vinden zitten in het entry/ritssysteem. Omdat er zoveel spanning op komt te staan met aan- en uittrekken, wil je niet dat de paneelconstructie scheurt. Dan moet je die stukken er wel in naaien.
Voor de rest heeft die pak alleen maar gelijmde naden met een tape aan de binnenkant.
Daarnaast heeft dit pak een Thermo Dry Celliant lining in plaats van zo’n wolachtige lining. Je weet ondertussen wel wat ik bedoel, toch? Die wolachtige lining maakt panelen ook wat stugger omdat het paneel er dikker van wordt. Normale linings en TDC linings zijn over het algemeen maar 0,5mm dik.
Dit pak voelt best wel dun. Zo dun, dat dit wetsuit een stuk compacter en dichter op je huid lijkt te liggen.
Nu vertrouw ik Xcel er op dat ze niet sjoemelen met de diktes van hun neopreen. Dat komt nogal vaak voor namelijk. Mijn wens is om de diktes van alle pakken die ik getest heb op te meten. Een betrouwbare en betaalbare diktemeter is alleen nogal lastig te krijgen.
Thermo Dry Celliant
Een van de keyfeatures van dit pak is Thermo Dry Celliant (vanaf nu gewoon TDC). In dit wetsuit zit TDC van je borst tot aan je enkels.
Sommige mensen hebben me actief benaderd om te vragen wat ik hier nou precies van vind. En geloof me, ik heb mijn huiswerk gedaan.
TDC vind je in drie varianten. De eerste twee zijn een hoogpolige variant, die vind je vooral in de winterpakken en duikpakken van Xcel. Over deze lining vertel ik komend najaar meer.
De laagpolige variant is die infrarood, thermal cam, lava achtige lining aan de binnenkant van een hoop andere pakken van Xcel. Je hebt ze vast wel eens gezien.
Nu ga ik je hier niet alles over de (pijnlijke) relatie tussen wetsuits en research & development vertellen. Dat bewaar ik voor het het e-book.
Wat ik hier wel over de laagpolige TDC variant wil zeggen is dat ik nog niet overtuigd ben van de “klinisch bewezen” werking van TDC.
<droge wetenschappelijke onderbouwing in een notendop>
Hiermee wil ik niet zeggen dat het niet kan werken, maar dat ik (wetenschappelijk gezien) nog niet vind dat ze met zekerheid de bijzondere eigenschappen van deze lining kunnen claimen en generaliseren naar surfen en wetsuits.
Om het correct te zeggen: Er moet beter, meer valide en betrouwbaarder onderzoek gedaan worden naar de werking van dit materiaal in een (zout)wateromgeving.
TDC zou grof gezegd als volgt moeten werken:
- Je lichaam straalt warmte uit in stralen die we niet kunnen zien, infrarood.
- Deze infraroodstralen kaatsen naar het TDC.
- Het TDC kaatst de infraroodstralen terug naar de huid.
- De bloedvaten in het huidoppervlak verwijden. Dit wordt gemeten door een verhoging van lokale zuurstofopname. Dit kan lokaal voor een verhoging van de temperatuur op de huid zorgen.
Om een heel lang verhaal kort te maken hebben ze hun conclusies over sneller herstellen, extra warmte, meer uithoudingsvermogen, betere prestatie en andere claims, gebaseerd op vrij specifieke onderzoeken waarvan de conclusies zich niet zo makkelijk laten vertalen en generaliseren naar andere werkvelden. Dit noemen we extrapoleren en daar moet je mee uitkijken.
Omdat ik niet 100% inzicht heb in alle studies waar Xcel en Celliant naar verwijzen, kan ik dus niet zeggen dat de laagpolige variant van TDC niet werkt. Ik kan alleen maar zeggen dat ik, met mijn eigen academische achtergrond, kennis en vaardigheden, nog niet ben overtuigd ben door de methodologie, analyse, rapportage en conclusie van de aangehaalde studies waar ik toegang tot had.
</droge wetenschappelijke onderbouwing in een notendop>
Warmte
Máár, wat zegt dit over de praktijk? Was dit pak een
beetje warm?
Het korte antwoord is: nee.
En is dat erg? Nee.
Ik gaf al aan dat dit pak eigenlijk altijd verkeerd aan je wordt verkocht én dat dit vooral door jezelf komt.
Nu weet en snapt Xcel zelf ook echt wel dat iedereen altijd het meest stretchy pak wil. Door Comp in de naam te zetten kan je jezelf meer indekken voor klachten door consumenten over warmte en functionele duurzaamheid. Dat is natuurlijk gewoon slim van Xcel.
Toch mag ik volgens mezelf niet zo nadenken over de integriteit en intenties van Xcel. Daarom moeten we gewoon kijken naar wat het pak is en hoe ze het in de markt steken.
En dat is het ordinaire feit dat dit een wedstrijdwetsuit is. Dit is geen 3 uur dobbersessie pak.
Het is een wetsuit wat je aan doet om even je heat te kunnen surfen. Je hebt dan geen onnodige warme features nodig, extra gewicht of dat soort ongein. Je wil gewoon optimale bewegingsvrijheid ervaren.
Ik heb dit pak zowel in Nederland als in Zuid-West Frankrijk gesurft. In Frankrijk vond ik hem logischerwijs warmer dan in Nederland, maar na een kleine drie kwartier begon ik het al flink wat kouder te krijgen.
Naast dat dit pak het meest stretchy was, vond ik hem dus ook het meest koud.
Als je ondertussen nog niet snapt waarom die pak dan zo koud is, dan moet je eigenlijk deze review weer van vooraf aan lezen. Succes 🙂
Duurzaamheid
Hou in je achterhoofd dat definiëren wat duurzaam betekent écht ontzettend lastig is. Misschien kort door de bocht, maar eigenlijk is elk wetsuit niet goed voor het milieu.
Toch kan je op basis van de algehele constructie van het pak wel een verwachting uitspreken.
Hou er dus ook rekening mee dat deze verwachting misschien bullshit is.
De enige uitspraak over duurzaamheid die we kunnen maken over dit pak is functionele duurzaamheid. Daarmee bedoel ik hoe lang het pak meegaat.
Functionele duurzaamheid is deels de verantwoordelijkheid van de fabrikant, maar wordt het meest beïnvloed door de consument. Bottom line, zorg gewoon beter voor je zooi. Spoel hem netjes uit na elke sessie met vers en koud water, hang hem niet in de zon en stamp dat ding niet uit op de grond.
Omdat ik de nieuwste pakken heb kan ik lastiger vergelijken met anderen hoe lang het pak bij hen meeging. Het feit dat ik zeventien andere pakken moest testen maakt het niet makkelijker om inhoudelijk iets te kunnen zeggen over hoe lang dit pak meegaat. In de praktijk zie je vaak dat een pak in ieder geval 50 keer surfen mee moet gaan voor je achteruitgang mag merken, maar de meningen zijn hier nog wat over verdeeld.
Een wetsuit als dit, met gelijmde naden en dunnere panelen (door de lining), zal denk ik minder lang meegaan.
Lijm gaat over de loop van tijd loslaten en dan ben je best wel fucked als er geen gestikte naad is die de panelen aan elkaar verbinden. Het tapeje zal wel wat tegenhouden, maar ook dit zit vast met lijm natuurlijk.
Verder is het pak gemaakt van limestone neopreen én is het gekleurd met een dope dye proces. Over de duurzaamheid daarvan heb ik al wat meer verteld in de Vissla 4/3mm review. Mocht je daar wat meer over willen lezen dan raad ik je zeker aan die even te checken.
Conclusie
Xcel heeft met zijn Comp X 3/2mm best weer even wat anders neergezet dan de andere merken.
Als je nou vaker in warm water surft, kortere sessies
doet of wedstrijdsurfer bent, dan moet je dit pak echt een keer checken. Je
hebt namelijk een hoop bewegingsvrijheid en het pak sluit best wel nauw aan. Ik
vond dat wel lekker.
Als ik in de (na)zomer weer naar het buitenland ga, dan neem ik dit pak sowieso
mee.
Als ik naar mezelf, en de meeste andere (Nederlandse/Belgische) surfers kijk, dan denk ik dat dit wetsuit voor de meesten van ons niet de juiste keuze zijn. Vooral als je houdt van sessies die langer dan een uur duren in wateren die toch wat frisser zijn.
Via de site van Xcel kan je het wetsuit bestellen, maar beter ga je gewoon naar je lokale surfshop. Dan kan je hem passen, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is, en stimuleer jij je lokale surfeconomie ook nog eens. Win-win.