Eigenlijk alle wetsuits die ik tot nu toe heb getest zijn geënt op golfsurfen. In ieder geval in hun marketing.
Dit betekent natuurlijk niet dat je dit soort wetsuits niet voor andere oppervlakte watersporten zou kunnen gebruiken, maar het vertelt wel iets meer over wat het “gemiddelde” merk als noodzakelijk acht bij een specifieke sport.
Omdat ik graag wilde testen of dit hierboven bullshit is, besloot ik om ook een wetsuitmerk te benaderen wat zich op een andere tak van sport heeft gericht.
Ik heb het over Mystic. Een Nederlands merk wat zich vooral focust op kiteboarding en windsurfen, maar inmiddels ook zijn tenen dipt in het water van wakeboarden en SUP’en.
Van alle pakken die ik heb gekregen is Mystic qua fabrikant een soort van outlier. Zij laten hun pakken namelijk niet direct maken bij dezelfde fabrikant als 90% van de andere merken, maar wel via dezelfde als van Rip Curl. Nu zitten daar ook wat haken en ogen aan, maar dat is meer voer voor het e-book. Een deel van Rip Curl’s productie vindt namelijk ook gewoon plaats in de fabrieken waar alle andere merken ook zitten.
Lullen met merken
Het leuke van direct contact hebben met een merk, in plaats van met de distributeur, is dat je alles snel kan vragen.
Soms noemen merken wat dingen die voor mij als een lul op een drumstel slaan. Het komt ook voor dat ze een keuze in een pak hebben gemaakt die ik niet snap. Als je dan wil weten wat ze bedoelen, of waarom ze iets doen, kan het best even duren voor je antwoord hebt.
Soms zit er eigenlijk helemaal geen specifieke gedachte achter het maken een keuze, maar moeten ze wel een antwoord formuleren omdat iemand er naar vraagt.
Dan heb je soms ook nog eens te maken met een kritische lul die gratis pakken wil. Dan moet je ook nog nadenken hoe je je uitleg formuleert omdat hij je anders fileert.
Nee, zo erg ben ik niet, maar het is wel fijn als je snel en makkelijk kan communiceren met de designer van een pak. En dat kan met Mystic prima. Sterker nog, ze zitten in Katwijk aan Zee. Ik kon dus gewoon even langskomen, bier drinken en de toko nader bekijken. Was best lachen!
Zo kwam ik er ook achter dat eigen alle jongens en meiden daar ook gewoon golfsurfen in hun Mystic wetsuits. Ondanks dat die pakken in principe voor een andere sport zijn ontwikkeld werken ze voor golfsurfen, volgens hen, net zo goed.
De vraag is dus eerder of het ook echt lekker werkt. Gelukkig stond Mystic open voor een uitdaging. Anders hadden ze me ook niet hun Majestic Fullsuit 3/2mm frontzip meegegeven.
Eye-opener
Je vindt dit pak niet zo snel in de reguliere golfsurfshops. Je zou hem dus eerder (online) kunnen vinden bij de meer kite- en windsurf geörienteerde winkels. Je zal hem daar voor €329,95 in het rek zien hangen.
Dit wetsuit is een van de pakken die mijn mening over wetsuits (voor golfsurfers) toch weer wat heeft bijgesteld.
Je zou namelijk denken dat pasvorm het allerbelangrijkste is om een goede functionaliteit te waarborgen. En dat is ook zeker zo. Het is de basis. De standaard. Het warmhouden van je lichaam.
Ondanks dat neopreen tegenwoordig redelijk lekker meerekt, blijft pasvorm iets persoonlijk. Dat weten jullie inmiddels al lang en dat is in dit pak dus echt niet anders. Hier mag ik het pak dus niet echt op beoordelen.
Daarmee blijven eigenlijk alleen de features van het pak over om te beoordelen. En de features van dit westuit zijn soms toch net even wat anders dan bij een conventioneel golfsurfpak.
Hierdoor begon ik in te zien dat goedwerkende features stiekem best wel een belangrijke rol spelen in het succes van een wetsuit.
Features
Het feit dat er in de features van dit wetsuit best wat dingen anders zijn dan in een “normaal” golfsurfwesuit, betekent niet dat dit pak slechter is.
Soms pakte dat stiekem beter uit, maar soms ook slechter. Het is gewoon anders. Laten we daarom alle features eens onder de loep nemen:
– GBS (Glued Blind Stitched) seams
– Waterproof stretch taping inside
– Mesh neoprene back panel
– Fine Mystic zip
– Glideskin thin neck construction
– Aquabarrier
– 4-way stretch kneepads
– Hook and loop closure
– Non slip cuffs
– Key pocket
– Aquaflush
Inmiddels heb je als het goed is al een flink aantal reviews gelezen hier. Daardoor kom je ondertussen ook steeds meer termen tegen die (ongeveer) hetzelfde klinken en in dus ook compleet hetzelfde zijn. Ik ga daarom niet op alles in, maar cherry pick wel de onderwerpen die nog even wat toelichting kunnen gebruiken.
GBS
Hopelijk hoef ik je niet meer uit te leggen wat GBS naden zijn en waterproof stretch tape zijn.
Die waterproof stretch tape zit overigens over alle naden van de binnenkant, da’s mooi, maar niet per se uniek. Zo’n taping helpt vooral om je naden extra waterdicht te houden, zeker als over tijd de G afbreekt en er alleen nog maar BS overblijft.
Daarnaast is zo’n taping fijn omdat naden nogal kunnen schuren. Scherpe lijmrandjes óf de gestikte draad kunnen bij veel beweging gaan schuren en rash opleveren. Tape voorkomt dat ook voor een groot deel. Overigens heb ik niks aan te merken op de naden van dit pak, behalve de plaatsing ervan, maar dat leg ik zo wel uit.
Mesh neoprene back panel
Een van de eerste dingen waar je meteen aan merkt dat dit pak eigenlijk niet voor golfsurfers is. Denk er maar eens over na.
Waarom zou je een single lined neopreen paneel op je rug doen?
Het antwoord is windrichting.
Als golfsurfer wil je eigenlijk met zo min mogelijk wind óf met een offshore (van land naar zee) briesje surfen. Dat houdt in dat het beetje wind wat je idealiter hebt eigenlijk van voren moet komen. Als surfer zijnde wil je dan eigenlijk een ongelined stuk op je borst hebben. Dan blijf je ook nog eens makkelijker op je deck liggen omdat ongelined neopreen best wel ‘plakt’.
Perfecte condities komen hier eigenlijk nooit voor, maar als het onshore (zee naar land) waait wil je eigenlijk niet golfsurfen. Zeker als het wat harder waait wordt het dan echt een klotsbak.
Voor kite- en windsurfers wordt het dan wel interessanter. Helemaal als de wind side of cross shore binnen komt waaien. Je hebt dan dus eigenlijk altijd letterlijk een duwtje van de wind in je rug nodig.
Zo’n mesh neoprene back panel is eigenlijk gewoon een ongelined stuk. Er zit dus géén laagje nylon of polyester aan de buitenkant. Je weet ondertussen ook al wel dat dit goed is om windchill tegen te gaan. Hierdoor koelt je romp wat minder snel af.
Bij sommige merken met ongelinede stukken zie je dat dit gewoon een glad oppervlak heeft, maar dit rugpaneel heeft een lichte textuur. Dit maakt het ongelinede stuk net even wat steviger. Daardoor scheurt het minder snel.
Daarom zie je ook nooit gestikte naden op de randen aan de buitenkant van dit soort panelen. Dan wil je het paneel liever van binnenuit blind stikken met een tapeje eroverheen. En dat heeft Mystic natuurlijk ook gewoon gedaan. Slim.
Voor kite- en windsurfers is zo’n single lined paneel dus best wel welkom. Voor golfsurfers kan het ook een leuke bijkomstigheid zijn, maar het is geen noodzaak. Daarom zie je het in de meeste andere pakken ook niet terugkomen.
Fine Mystic zip en eufemismes
Ik was niet helemaal kapot van deze chest zip.
En niet dat hun rits slecht is hoor, maar waar ik de vorige keren al vertelde dat ik ritsen ‘flimsy’ aan vond voelen spant deze de kroon.
Dat heeft soms met het ritssysteem zelf te maken, maar vaak meer met het trekkertje. Bij dit pak voelt het trekkertje een beetje goedkoop en fragiel aan. Het lijkt een beetje op een dunne kleine bieropener.
De Salmi rits zelf is prima, maar voelt wat houteriger dan een YKK rits. De meeste wetsuits met een YKK rits hebben grotere tanden en een grotere schuiver. Daardoor voelt hij wat zachter en soepeler met dicht trekken.
De Salmi rits is een stuk kleiner en smaller. Hierdoor buigt de rits zelf wel makkelijker mee met bewegingen, maar voelt het minder stevig met dichttrekken. Ik snap dus ergens wel waarom ze voor een kleinere smallere rits gekozen hebben. En ook waarom ze hem de naam ‘fine’ hebben gegeven.
Nu kan ik een hele rant gaan geven waarom ik het een beetje misleidend vind om de rits ‘fine’ te noemen.
Dan gaan we vooral taalinhoudelijk zeiken, maar het is wel even leuk voor de verandering. Taal is namelijk best wel belangrijk om jouw perceptie over een wetsuit te kunnen beïnvloeden.
Weet je wat een eufemisme is?
Het is een van mijn favoriete woorden. Het betekent dat je dingen fijner of minder onaangenaam kunt laten klinken dan ze daadwerkelijk zijn. Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat je een schoonmaker een interieurverzorger noemt. Kijk maar eens op LinkedIn en check hoeveel mensen zichzelf fancy namen geven terwijl ze eigenlijk helemaal geen spannende functie hebben.
Nu komt dit verhaal hierboven wellicht over alsof ik voor 53,4% uit accuzuur, 26,6% uit azijn en 20% uit een semantieksnobisme besta, maar dit is iets heel typisch wat veel merken doen; een bepaalde term koppelen aan een eigenschap om het zo meer te laten lijken dan het is.
En dat is overigens precies wat een merk hoort te doen, naast een kwalitatief product maken, maar denk niet dat deze rits ‘verfijnd’ aanvoelt zoals in het woord semantisch verborgen zit.
Mystic kan zich daardoor makkelijker verschuilen achter het praktische gedeelte van het woord. In dit geval hoe hij fysiek is opgebouwd, namelijk een stuk kleiner en minder grof dan veel andere ritsen. Fine.
Eigenlijk moeten we de copywriter van Mystic dus echt dikke respect geven voor het goed doen van zijn of haar werk, want woordspel.
Als Mystic wat aan het trekkertje zou doen dan zou ik helemaal gelukkig zijn.
Er zijn trouwens ook varianten van de Majestic die een back-zip hebben als je dat fijner vindt.
Opspattend water
Klinkt een beetje als een open deur, maar het mooie van een wetsuit is dat ‘ie nat mag worden.
Als je helemaal droog blijft is dat natuurlijk ook oké, maar als een pak nat wordt gaat hij juist isolerend werken. Als hij dan nat is geworden wil je opgewarmd water binnen houden en ervoor zorgen dat koud water buiten blijft.
Glideskin thin neck construction kennen we inmiddels wel. Dan krijg je het hele nekpaneel makkelijker over je hoofd getrokken, maar sluit hij nog steeds mooi strak aan op je nek.
Aqua barrier is ook een bekende. Zo zit een rits nooit direct op je huid, maar zit er eigenlijk altijd een neopreenvak tussen om te voorkomen dat er koud water door je rits heen spoelt.
In ieder geval, elk merk heeft zijn technieken om koud water buiten te houden, maar Mystic doet een paar dingen anders.
Ja, ook Mystic heeft non slip cuffs, maar dit is niet met de traditionele siliconen rubbertjes zoals je bij veel andere merken ziet. Ze hebben bij Mystic gekozen voor een extra naad die wat strakker is gestikt bij de pols. Ik was hier niet helemaal fan van en merkte met wipeouts dat het water makkelijker naar boven schoot. Kite- en windsurfers zullen hier minder last van hebben denk ik.
Het hele systeem bij de enkels is daarentegen wel bijzonder uitgedacht. Als kite- of windsurfer zal je sneller last hebben van opspattend water omdat je veel sneller planeert en snijdt op het wateroppervlak.
Hierdoor kan water snel bij je enkels naar binnen schieten. Nu gaat geen enkele siliconen stopper dit tegenhouden, maar er je kan je enkels wel op een andere manier afsluiten van opspattend water.
Op je enkels zitten namelijk ’hook and loop closure’. Dit zijn een soort straps waar je klittenbandjes doorheen kan halen. Die klittenbandjes krijg je overigens bij je pak geleverd. Ze zijn eigenlijk identiek als de units die je bij SRFACE ook krijgt.
Door de klittenbandjes door die lussen op je pak te halen kan je je pak voor een groot deel afsluiten voor opspattend water. Hendig.
Hou er wel rekening mee dat je nog steeds te maken hebt met nylon en dat klittenband daar niet echt lekker mee samengaat. Hopelijk gaan ze daar een alternatief voor vinden bij Mystic.
Toch zal je nooit alles tegen kunnen houden. Daarom zit er net iets boven die hook and loop closure een aquaflush systeem. Dit houdt in dat er gaatjes in het neopreen zijn gemaakt met een nylon laagje eroverheen. Hierdoor kan opgehoopt water boven die klittenbandjes toch makkelijk naar buiten stromen. Het dan lijkt een beetje alsof je een mini-douchekop op je enkels hebt.
Het werkte naar mijn mening prima, ondanks dat ik als “golfsurfer” weinig last heb gehad van ophopend en opspattend water.
Ergens wel een fijn idee dat het gewoon uit je pak loopt als je hem weer eens volgezeken hebt, maar wat mij betreft niet echt een broodnodige feature voor onze tak van sport.
Keypockets
Nu we toch bij de enkels zijn. Iets verder naar boven vind je de keypocket.
Ik vond hem kut, maar dat vind ik van 95% van alle keypockets. Ze zijn vaak te strak. En hoewel dat in heel veel andere gevallen juist best fijn kan zijn, wil je dat met keypockets eigenlijk niet.
Nu kom je daar met een zomerpak makkelijker mee weg omdat je handen dan niet zo koud zijn, maar met koude gevoelloze klauwen je enkel vingeren om je sleutel eruit proberen te vissen is echt een hel.
Mystic, hopelijk doen jullie hier iets aan. Ook in je zomerpak. Het was echt een gepriegel om mijn huissleutel eruit te krijgen.
Kniestukken en holtes
Op de kniestukken heb ik overigens niks aan te merken, maar aan de knieholtes wel. Dat heeft vooral te maken met paneelconstructie.
Laat het me uitleggen.
In Nederland longboard ik eigenlijk altijd. De meeste wetsuits heb ik dus ook longboardend gesurft. Met een knie-leash.
Nu heb ik al vaker verteld dat het klittenband van die knie-leash bij heel veel pakken na twee keer surfen al rafelend nylon oplevert. Wat ik overigens echt een slechte zaak vind. Dat was bij dit pak van Mystic niet anders, maar door de paneelconstructie op de achterkant van je benen heeft het wrijven van de leash een flink stuk van naad bij de knieholtes weggeschuurd. Hierdoor merkte ik dat er makkelijker water naar binnenliep.
Geen ramp bij een zomerpak, maar ik vind dat het eigenlijk niet zo snel zou moeten gebeuren. Hou er dus rekening mee als je dit pak zou willen kopen en een knie-leash hebt.
Paneelconstructie en lining
Natuurlijk zijn paneelconstructie en pasvorm vrij persoonlijk, maar zelf zou ik gekozen hebben voor iets grotere panelen bij rug, borst en schouders.
Ook hier merk je dat het pak iets meer ontwikkeld is voor kite- en windsurfers, vermoedelijk omdat zij niet hoeven te peddelen.
Omdat je inmiddels ook weet hoe mijn bouw is, merkte ik wel dat ik wat minder bewegingsvrijheid had bij mijn torso, maar dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van jou als persoon.
Gelukkig maakt Mystic gebruik van prima soepel neopreen dus heel veel last ga je er waarschijnlijk niet van hebben. Dit noemen ze trouwens M-Flex 2.0.
Voor zover ik heb kunnen ontdekken is dit traditioneel neopreen. Ik ga het daarom verder niet hebben over de duurzaamheid van het pak. Ik heb namelijk al eerder aangegeven hoe lastig dat definiëren is.
Aan de binnenkant heeft dit pak overigens niet zo’n soort wollen laagje zoals we bij andere merken hebben gezien, maar er zit natuurlijk wel gewoon een lining in. Dit noemen ze ‘Polar Lining’.
Ik had niet het idee dat ik het kouder of warmer had in dit pak dan in de andere units.
Daarnaast droogde dit pak ook niet significant sneller of langzamer dan alle andere zomerwetsuits, maar het duurde wel langer voor hij droog aanvoelde. Dat komt omdat de polar lining meer iets weg heeft van een badstof dan van zo’n wollen laagje zoals je bijvoorbeeld bij Rip Curl ziet.
Conclusie
Ik gaf eerder aan dat dit pak best een eye-opener voor me geweest is. Door dit pak ben ik het belang van passende features, en hun kwaliteit, meer in gaan zien en ook meer gaan waarderen.
Golfsurfen zoals we in Nederland doen is vaak niet heel extreem, maar zodra condities wat extremer worden (vooral de wind) en je besluit te gaan kiten of windsurfen, dan wil je een pak dat je niet tegengaat werken in deze condities. Aan dit wetsuit heb je dan denk ik wel een hele goeie. Kan ook lulkoek zijn omdat ik die sport niet doe, wees dus kritisch over deze alinea.
Mystic heeft met hun Majestic Fullsuit 3/2mm frontzip een prima wetsuit gemaakt waar je als golfsurfer ook makkelijk in kan surfen. Dat betekent overigens niet dat dit pak 100% aansluit bij je behoeftes als golfsurfer, vooral de cuffing bij je polsen, maar als je vaak het water op wil en graag verschillende oppervlakte watersporten beoefend dan moet je dit pak echt eens checken
Als je alleen maar golfsurft zit het probleem vooral in het aanschaffen van dit pak. Dan heb je de meeste van deze features eigenlijk niet echt nodig.
In dat geval denk ik niet dat het de prijs helemaal rechtvaardigt. Klinkt een beetje lullig voor Mystic, want de kwaliteit van de features zijn verder prima.
Via de website van Mystic kan je kijken waar je het pak kan passen en kopen.