De eerste keer dat ik met Hurley in aanraking kwam was toen ik 16 was. Ik bezocht voor het eerst een ‘mall’ in Atlanta, Georgia, en kocht een felgroen shirt met Hurley erop.
Dat shirt heb ik nu 11 jaar later nog steeds. Mensen vinden hem teringlelijk, maar ik vind hem prachtig. Waarschijnlijk omdat het me weer zestien laat voelen
Hurley is stiekem best wel oud. Het bestaat al sinds 1979 en werd opgericht door Bob, je raadt het al, Hurley. In 1998 kochten ze allemaal verlopen rechten van intellectueel eigendom van Billabong op waarna ze rond 2000 zijn overgenomen door Nike.
Yes, Hurley is van Nike.
Ik vind het bijzonder hoe het imago van surfers over de laatste 10-15 jaar veranderd is. Vroeger werden ‘we’ gezien als van die zoute sloebers die alleen maar een beetje jointjes rookten en de hele dag op het strand rondhingen.
Nu is dat tweede volgens mij nog steeds wel redelijk waar, maar nu zijn we wél relatief rijke sloebers die continu bezig lijken te zijn met fitness en ‘gezonde’ voeding. Gezond tussen aanhalingstekens, want als er iets ook maar een relatieve term is dan is het gezondheid wel. Bij veel mensen is dat een beetje doorgedraaid. In de vorm van surfen noem ik het atleticisme. Het idee dat je een halve surfrobot moet zijn die continu optimaal presteert.
Wat ik wil zeggen is dat Nike, en Hurley dus ook, eigenlijk heel erg op die markt in spelen. De markt van de ‘topatleet’.
Voorbeeldje. Het marketingboekje aan het pak.
Van alle branding en marketing is Hurley tot nu toe de enige waarvan de paspoppen, die in de wetsuits op de productfoto’s zitten, tering gespierd en fit zijn.
Branding en een markt zoeken zit hem in kleine dingetjes. Zo zijn ze op een bepaald punt witte stroken gaan printen op de bovenbenen van John John Florence. Ofja, op zijn wetsuit natuurlijk. Dat is echt een hallmark designkeuze geweest die Hurley wetsuits echt heel herkenbaar hebben gemaakt.
Die twee strepen zijn een beeldmerk geworden waar jij je al surfer aan wil koppelen. Hierdoor kan je aan de buitenwereld laten zien hoe serieus je surfen neemt en je graag schaart onder de noemer topatleet. Je vindt jezelf net zo cool als de dingen die je cool vindt. Althans, zo denk ik dat alle merken in de kern werken.
Daarom sponsoren zoveel merken ook topsurfers, naast dat ze een ziek bereik hebben natuurlijk.
Nu draagt dat niet echt lekker bij aan mijn imposter syndroom wat surfen betreft. Ja, ik kan echt wel een golf pakken, maar ik ben alles behalve John John Florence. Ik ben eerder Bon Bon Blokence.
Wat ik wil zeggen is dat ik niet topfit ben. Daarom heb ik ook iets minder met Hurley, het is niet op mij gebrand.
Een merkbeleving vinden die wel bij me past wat surfen betreft is lastig te vinden. Wat dat betreft ben ik dus vooral gewoon een vreemde eend in de bijt, maar da’s oké.
Features
Bij Hurley en Nike heb ik altijd het idee dat alles super duur is. Toch lijkt dat met dit pak best mee te vallen. Je betaalt namelijk 270 ekkies voor een Advantage Plus 3/2mm Fullsuit. Qua prijs zitten ze voor dit soort wetsuits dus redelijk binnen de gemiddelde marge. Al zitten ze wel aan de hoge kant daarvan.
Oja, ook Hurley wetsuits worden door dezelfde fabrikant geleverd als 90% van alle andere wetsuits die ik getest heb.
Op de website noemen ze een summiere opsomming en een vijftal hoofd-features die ze in één zin uitleggen. In het marketingboekje zie je hetzelfde terugkomen:
- 3mm chest panel, 2mm throughout the rest of the body; ga ik hieronder nog op in.
- 100% exoflex stretch material neoprene; valt een beetje samen met het onderwerp hierboven.
- Double-glued and blind stitched; Glued and blind stitched weten we inmiddels wel. Double houdt in dit geval in dat er lijm op de randen van alle panelen wordt gedaan in plaats van op één enkele rand. Zou voor een sterkere naad moeten zorgen.
- .5mm split neoprene tape hand-glued to each seam; niet heel bijzonder, doen de meeste merken wel binnen deze prijscategorie. De naden waren prima, ik heb geen watersijpeling gevoeld door de naden heen.
- Covert external key pocket placed on lower right leg; keypockets op je been mogen van mij zo snel mogelijk uitsterven. Deze staat strakker dan de gemiddelde twintiger op een technofestival tijdens Koningsdag.
- Aqua based lamination glue; heb ik volgens mij nog niet veel over verteld, doe ik zometeen.
- Chest zip entry; what else is new? ga ik hieronder nog wat op in.
- Performance patterning; ga ik hieronder nog op in.
- Insulating interior; een klein stuk lining aan de binnenkant op je torso, zowel rug als borst, waar een soort wollen laagje op zit die sneller zou moeten drogen en je vooral warmer moet houden. Lijkt een beetje op al die andere wollen laagjes, maar dan heeft het een soort zigzaggend patroon in plaats van een dambordpatroon.
- Zero chill; klinkt alsof dit pak anger management issues heeft, maar er zitten single lined smoothskin panelen op je borst en rug om wind chill tegen te kunnen gaan.
- Lightweight kneepads; Het is gewoon neopreen met een gekke getextureerde nylon jersey. Daardoor merk je wel dat ze wat lichter en flexibeler zijn. De meeste merken hebben dit overigens ook.
Longfit
Met dit pak had ik wel een beetje alsof ik naar zo’n radioreclame aan het luisteren was over t-shirts voor lange mannen. Girav met een V. Je hebt ze vast wel eens gehoord als je geen Bluetooth autoradio hebt, na 6,5 week nog steeds je kapotte aux-kabel niet heb vervangen of eigenlijk gewoon raar bent.
Want wie luistert er nou nog radio? Behalve Radio NL met Marcel, da’s echt goud.
Bijzonder vind ik hoe op alle foto’s dit pak bijzonder lang lijkt te zijn. Op productfoto’s, mét superjacked paspoppen, lijkt de romp best wel lang en ook op foto’s met modellen lijken de ledematen eigenlijk te lang. Vooral op de knieën. Zelf merkte ik ook dat dit wetsuit een redelijk slungelige fit heeft.
Mocht je dus vrij lang zijn, ga dit pak dan sowieso even passen. Mogelijk is dit pak precies up your alley.
Aqua based Glue en duurzaamheid
Wist je dat pakken niet te recyclen zijn tot nieuwe wetsuits en dat dit vooral komt door de lijm die gebruikt wordt? De lijm die ze gebruiken om de nylon jersey op het rubber te plakken is zo ontzettend sterk dat je dit niet meer kan splitsen. Hierdoor kan je oude wetsuits eigenlijk alleen maar upcyclen door ze te versnipperen of er wat anders van te maken.
Deze lijmsoort noemen ze overigens solvent based glue.
Daarnaast zijn dit soort lijmen niet bepaald goed voor het milieu. Ze kiezen voor dit soort lijm omdat het een hele sterke hechting oplevert met de panelen. Zo blijft je pak functioneel wel langer goed. Da’s ook een soort duurzaamheid is. Functionele duurzaamheid.
Omdat dit een redelijk vervuilend goedje blijkt te zijn, wordt er sinds kort een alternatief aangeboden met lijmsoorten op waterbasis. Het is erg lastig om te zeggen hoe lang de functionele duurzaamheid hiervan is, maar met alle nieuwe features hou ik redelijk mijn hart vast.
Iets kan wel milieuvriendelijker zijn, maar als daardoor blijkt dat de jersey van panelen sneller loslaat dan voorheen (en je daardoor weer een nieuw pak moet kopen) dan is het nog steeds niet echt duurzaam.
De Advantage Plus heeft dus zo’n lijmsoort op waterbasis. Tot nu toe heeft alles het nog goed kunnen houden, maar ik ben benieuwd wat de toekomst gaat bieden, want blijft deze lijmsoort het nog steeds goed houden na een sessie of 50?
Hou dus in je achterhoofd dat definiëren wat duurzaam betekent écht ontzettend lastig is. Misschien kort door de bocht, maar eigenlijk is elk wetsuit niet goed voor het milieu.
Als neopreensoort hebben ze voor 100% exoflex gekozen. Ik durf niet te zeggen wat voor soort neopreen dit is, maar merken kennende hadden ze er echt wel mee gepronkt als het een meer “milieuvriendelijke” soort was geweest. Vooralsnog zou ik dus zeggen dat dit gewoon conventioneel neopreen is. Op basis van olie dus. Het isoleert en rekt verder prima mee.
Chest-zip en paneling
Na echt teveel wetsuits hebben gezien doet dit pak qua chest-zip nog best iets anders.
Ja, het is nog steeds een pak met een horizontale rits op je borst, maar vooral hoe deze in je pak zit genaaid is anders. Het gedeelte wat op je rug zit, waar de flap die je over je hoofd trekt vastzit, is bij de meeste pakken redelijk breed vastgenaaid. Bij dit de Advantage Plus is dit gedeelte een stuk smaller.
Ik had alleen wel het idee dat het iets makkelijker was om het pak aan en uit te trekken omdat die nekflap verder open lijkt te kunnen. Hoeveel je er objectief op wint of hoeveel waarde jij eraan hecht laat ik aan jou.
Ohja, de rits is je standaard YKK-rits zoals je inmiddels al bij veel van de andere merken hebt gezien. Ook gaat hij op dezelfde manier dicht als de andere chest-zips. Van de open schouder naar de gesloten. Omdat die rugpaneling van de chest-zip wat korter is had ik wel het idee dat het iets moeilijk was om de tanden van het bovenste stuk in de sluiter te schuiven. Again, redelijk marginaal.
Wat qua paneling vooral interessant is, is het hele smoothskin gebeuren wat op je rug en borst zit. Het single lined paneel op de rug is iets anders gesneden dan normaal. Alsof er rekening wordt gehouden met scapulaire rotatie. Dat moet je maar even lezen als de mogelijkheid dat je schouderbladen wat vrijer kunnen bewegen met peddelen.
Het is heel lastig om aan te geven hoeveel vrijheid je hier nou echt op wint, maar het steekt wel af ten opzichte van de andere pakken. Ik had in ieder geval niet het gevoel dat ik heel erg tegen werd gehouden in mijn bewegingen.
Warmte en dikte
Die single lined panelen zouden je wat meer warmte op moeten leveren. Ze zullen namelijk iets meer warmte van de zon oppakken, maar ze zullen vooral meer windchill reduceren omdat er minder nylon op je torso zit wat water op kan zuigen
Hurley geeft zelf al aan dat ze ‘’3mm chest panel, 2mm throughout the rest of the body’’ hebben, maar wat houdt die 3mm chest panel dan in? Wat zien zij überhaupt als chest panel? Het stuk waar de rits zit of daaronder waar aan de binnenkant ook het pluche laagje zit? Rekenen ze 3mm alleen als neopreen of hebben ze daar dit pluche laagje dan ook bij opgeteld?
Het is misschien een beetje speculaas, want ik heb geen betrouwbare diktemeter, maar ik ben wel benieuwd wat ze hier nou precies mee bedoelen. Ik had overigens niet het idee dat ik het kouder had in dit pak dan in de andere wetsuits.
Ik ga er dus voor nu van uit dat alles gewoon eerlijk is. Mocht ik nog een diktemeter kunnen fixen dan kom ik daar dus nog op terug.
Snikkel
Ik heb je ondertussen redelijk veel verteld over de fit van dit pak, maar één ding wat mij heel erg opgevallen is aan dit pak is het paneel waar je snikkel achter zit.
Ook dit paneel is erg… lang.
En deze ruime fit (bij snikkel + de rest van het pak) is volgens mij ook een mooie methode om dick vacuums tegen te gaan.
Voor de chicks die dit lezen: Dick vacuums betekent niet dat we onze lul in een stofzuiger steken, hoewel er vast wel gasten zijn die dat doen, maar bij wetsuits komt het soms voor dat ons wetsuit (na wipeouts) vacuüm gaat zuigen bij onze jongeheer.
Als je in het water een gast ongemakkelijk aan zijn leuter ziet trekken met z’n knieën wat bij elkaar en zijn reet naar achter, dan probeert hij de vacuüm daar weg te trekken. En laten we eerlijk zijn, vaak lost dit helemaal niks op.
Ik heb dus niet gemerkt dat ik daar bij dit pak last van had. Da’s dus best een goed teken, maar hou er rekening mee dat pasvorm natuurlijk heel persoonlijk is. Een wetsuit waar ik dick vacuums van krijg, betekent niet dat jij dat automatisch ook krijgt.
Mocht je regelmatig last hebben van dick vacuums, wat eigenlijk het meest te maken heeft met het feit dat de paneling op je rug wat te klein is, dan moet je dit pak eens checken. Ik denk dat de combinatie van extra ruimte bij je snikkel én de bijzondere cut van de panelen op de rug best een uitvlucht kunnen bieden.
Conclusie
Voor 270 krijg je een vrij standaard wetsuit, maar dus wel met single lined panelen op je borst en rug. Best wel handig voor die zomersessies met wat meer wind. Dat zien we niet in elk zomerpak terugkomen wat we tot nu toe gezien hebben.
Als je vaak last hebt van dick vacuums is dit een pak wat mogelijk een oplossing kan bieden als je dezelfde bouw hebt als ik (i.e. boomstam).
Zeker voor de langere surfers onder ons is dit een goeie optie om te checken.
Via de site van Hurley kan je het wetsuit bestellen, maar beter ga je gewoon naar je lokale surfshop. Dan kan je hem passen, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is, en stimuleer jij je lokale surfeconomie ook nog eens. Win-win.