Man, wat was ik blij toen ik hoorde dat Picture Organic Clothing aan deze wetsuittest mee wilde doen.
Ik vond dit een ontzettend moeilijke review om te schrijven. Ik weet namelijk lang niet alles over duurzaamheid, maar ik heb mijn best gedaan. Wees dus gewaarschuwd.
Het ding is; geen enkel wetsuits is goed voor het milieu. Een ander geheimpje is dat alles wat je consumeert eigenlijk niet goed voor het milieu is, maar existentiële gesprekken over bestaansrecht, waar dit soort gesprekken naar mijn mening altijd naar toe zullen leiden, bewaren we wel voor een andere keer.
Organische kleding is best wel een trend op dit moment. In de wetsuitwereld zie je dat ook wat meer opkomen. Ik heb voor dit hele project natuurlijk meerdere merken benaderd, waaronder Patagonia, maar die wilde niet meedoen omdat de afzetmarkt hier in Nederland te klein is voor zo’n project. Best achterlijk want ik bereik best een groot deel van de Nederlandse en Belgische surfmarkt die geschat tussen de 10k en 15k (mooi-weer) surfers bevat. Their loss.
Omdat alles milieuvriendelijk(er) willen doen zo’n ontzettende, doch gegronde, hype is, vond ik het belangrijk dat er ook een milieuvriendelijker wetsuitmerk meedeed aan dit hele project.
Hoewel Picture Organic Clothing dus heel slim inspeelt op een grote nieuwe markt, en daar sinds 2008 al best dikke stappen in heeft gezet, proberen ze dus ook een verschil te maken.
Nobel, maar ik ben ook altijd een beetje sceptisch. Organisch klinkt allemaal heel mooi en fijn, maar de vraag is natuurlijk wat het aan het einde van de streep (op grote) schaal echt oplevert t.o.v. conventionele wetsuits. Daarnaast is het ontzettend lucratief om jezelf als duurzaam te bestempelen en claims dusdanig als duurzaam te presenteren. Dat noemen ze greenwashing.
Dit, beste reizigers, is precies wat het zo ontzettend lastig maakt om te bepalen wat goed en slecht is en wat de definitie daarvan is. Daarom heb ik dit bij elke review benadrukt.
Je moet er namelijk ook rekening mee houden dat dit over tijd ontwikkelt en wat nu relatief weinig oplevert op de lange termijn zorgt voor een neutralere balans. Dan is er ook nog de kans dat wat we nu weten over duurzaamheid over 25 jaar vanuit een compleet andere invalshoek wordt bekeken en in hindsight dingen niet bij lijken te dragen aan een gebalanceerdere wereld óf het zelfs contraproductief lijkt te werken.
Relativiteit.
Toch vind ik dat zout-op-alle-slakken-leggen-principe wel begrijpelijk, want nu is het de kans om alles zo goed mogelijk te doen en het vanaf de kern beter op te bouwen. Weten welke vragen je wanneer mag en moet stellen is lastig. Helemaal als je nog niet eens weet welke vragen dat moeten zijn.
Je kan als consument eigenlijk alleen maar je best doen met de kennis die er nu is. Helaas is dat (in kaart brengen) dus echt heel moeilijk en moet je je in bepaalde mate ook overleveren aan de integriteit en oprechtheid van een merk. En dat is waar ik moeite mee heb, zeker omdat we ondertussen gezien hebben dat marketing zo’n invloed heeft op hoe we wetsuits ervaren.
Je kan dit relativeren door te denken dat het toch een zaadje van bewustzijn kan planten. Hierdoor kunnen mensen ook actie ondernemen op andere vlakken die mogelijk bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Om deze review dus te kunnen schrijven moeten ik dus (tot op zekere hoogte) uitgaan van de oprechtheid en integriteit van Picture Organic Clothing en da’s oké. Ik zal natuurlijk ook aangeven waar ik mijn vraagtekens bij heb.
Anders heb ik geen idee hoe ik deze review moet schrijven.
OMG JORD FORTMANN
Picture Organic Clothing is een Frans merk. In 2008 zijn drie vrienden head first in deze markt gedoken en startte ze met het maken van organische wintergear voor skiërs en snowboarders.
Ze zijn later pas begonnen met het maken van spul voor surfers, waaronder wetsuits. Ik heb het genoegen gehad om met een van de founders, Julien, te praten over wetsuits en de industrie. Daar zal ik gaandeweg wat meer over vertellen, maar het meeste ga je uiteindelijk lezen in het e-book.
Er zijn nog niet heel veel plekken in Nederland waar je surfspul van Picture Organic Clothing kan krijgen. In Frankrijk is het wel insane groot, met een hoop teamriders en een hoofdkantoor in de bergen van Annecy. Echt een prachtige plek.
In Nederland heeft Picture Organic Clothing maar één surfer die gesponsord wordt. Jord Fortmann. Die kennen jullie ongetwijfeld wel. Jord is best een goeie vriend van me en hem kennende zit hij nu heel hard te lachen in zijn camper als hij dit stukje leest. Ik kut hem namelijk altijd met het feit dat hij zo’n cult-beroemdheid is in onze scene. Love you, Sjoerd! <3
Picture moet dus nog een beetje groeien hier in Nederland. Wellicht dat deze review daar een aandeel in kan hebben. SPANNOND.
Specs
- Picture Naturalprene; gaan we het zo uitgebreid over hebben.
- 3/2mm; duhhh, maar een diktemeting zou meer kunnen vertellen of het echt de milimeters in neopreen zijn.
- Fuse cut; dat de uiteindes van het materiaal bij je polsen en enkels zijn aan elkaar vast geperst. Hierdoor zie je dus geen laagje polyester, neopreen, laagje polyester meer, maar zitten de laagjes polyester dus aan elkaar vast. Geen idee wat het voordeel hiervan is, vermoedelijk is het tegen rafeling van de lining en voor het oog. Jammer is wel dat je daardoor niet kan zien of de panelen hier ook daadwerkelijk 2mm zijn. Dit is een trend die we bij meer wetsuits gaan zien in de komende jaren denk ik.
- Zip free; zagen we bij de ripcurl 4/3mm review al, maar ik ga er bij duurzaamheid nog wat op in.
- Stitching free under arms; Klopt, maar ze bedoelen hiermee onder je oksels. Kom ik straks nog even op terug.
- Motion pattern; valt een beetje samen met het verhaal hierboven. Leg ik zometeen dus meer over uit.
- Drain holes; pis- en lekgaatjes. Deze vind je op je enkels, in de keypocket en achter het zip free chest systeem. Zo hoopt er geen water op en loopt het makkelijker weg.
- Watertight seal; een soort siliconen print op het polyester van de uiteindes van je enkels en polsen om een wat strakkere fit te maken. Dit hebben we al vaker gezien natuurlijk. Hierdoor wordt het wat lastiger voor water om naar binnen te stromen en hou je warm water binnen. Toch merkte ik met wipe-outs dat het redelijk makkelijk naar binnen stroomde. Zelf zou ik ervoor gekozen hebben om ze aan de binnenkant te plaatsen, dan stropen de uiteindes ook minder snel op.
- Knee pads; wel zo handig, niet heel bijzonder. Fijn is dat de kniestukken in de lengte wel lekker meerekken. Je hebt dus redelijk veel bewegingsvrijheid in je benen.
- Glideskin neck seal; what else is new?
- Hem Glideskin shoulder; dat het uiteinde van het zip free gedeelte makkelijker over je schouder kan glijden. Deze kan je vervolgens wat strakker aantrekken om te voorkomen dat er veel water naar binnen stroomt. Er zijn meerdere merken die dit doen.
- Power grip; gejat uit de triathlonwereld om makkelijker door het water te kunnen glijden met peddelen. Ik ben sceptisch en ik leg straks uit waarom.
- Comfort zone; verdikte stukjes neopreen aan de binnenkant van je pak op de plek van je ribben. Veel surfers klagen namelijk over pijnlijke zwevende ribben, dit zou dus iets meer comfort op moeten leveren. Tevens zou je het kunnen gebruiken ter indicatie of je voldoende druk op je borst houdt om beter in een golf te kunnen glijden als je aanpeddelt.
Zelf heb ik nooit last van mijn zwevende ribben dus heb ik er niet heel veel van gemerkt. Je ziet ze wel redelijk door de buitenkant van je pak drukken, maar dat boeit natuurlijk geen flikker. - Dry now; daar kom ik zo nog op terug.
- GBS + fully taped seams; als ik dit nu nog uit moet leggen dan heb je echt niet opgelet de laatste tijd. Check maar een van de andere reviews.
- Embossed flex; zorgt voor minder plooi op knieen en ellebogen. hierdoor zou er een betere functionele fit moeten zijn. Vertel ik zo meer over.
- Key pocket; Eindelijk een ruime keypocket op je been, maar het elastiekje is vrij kort en strak. Daardoor is het nog steeds niet heel chill om je sleutel er in te doen en er uit te halen.
- Aquaglue lamination; vertelde ik bij het Hurley pak al meer over. In dit pak leverde het wat issues. Vertel ik zo meer over.
NaturalPrene
Het is algemeen bekend dat neopreen niet echt milieuvriendelijk is. Gezien de grote verscheidenheid aan neopreensoorten ga ik hier niet uitleggen waarom dat zo is. Dat kan ik niet zo in één review plempen. 2500 woorden vuil maken aan een wetsuit is namelijk al teringveel.
Dit zegt Picture zelf over hun rubber:
“A wetsuit made of 85% natural rubber from a Malaysian plantation and 15% synthetic chlorine-free rubber (made from plants). Moreover, we used a revolutionary production process, integrating micro particles that enable NaturalPrene to extend up to almost 4 times its original size and solvent-free water based glue to paste the recycled polyester lining, which permits maximum comfort and ultra-fast drying.
Picture Organic Clothing
Ofja, hun rubber. Ze zijn niet de enige die NaturalPrene gebruiken. Zo heeft Vissla in zijn EcoSeas series NaturalPrene zitten en ik meen dat sinds eind 2018 Patagonia over is gestapt naar NaturalPrene. Picture Organic Clothing wetsuits worden namelijk door precies dezelfde fabrikant gemaakt als zo’n beetje alle andere pakken die ik getest heb.
Wat maakt NaturalPrene dan bijzonder? Zoals je hierboven hebt gelezen komt het grootste van natuurrubber. In dit geval Hevea. Dat krijg je door de bast van rubberbomen een stukje te strippen in een spiraalvorm naar beneden. Vervolgens bloedt die boom een soort van melkachtige substantie die opgevangen wordt.
Mooi, want door de combinatie van het andere spul krijg je dus een vrij goed isolerende en rekbaar alternatief op wetsuits die vervaardigd zijn met behulp van olie.
Naar mijn ervaring voelt NaturalPrene iets stugger. Zowel als je het materiaal aanraakt als wanneer je het probeert te rekken. In het water had ik alleen niet het gevoel dat deze stugheid me tegenhield in bewegingen of zwaarder voelde dan conventionele (limestone) neopreensoorten. Wat dat betreft dus helemaal niet verkeerd.
Het is sowieso ontzettend lastig bepalen hoeveel rekbaarheid je nou precies nodig hebt in een materiaal. Er komt namelijk een moment dat verschil in rekbaarheid zo marginaal wordt dat je het niet meer merkt óf dat het pak daardoor minder goed isoleert of minder (functioneel) duurzaam wordt. Ergens heb ik het idee dat dit marginale punt allang bereikt is, maar dat is een discussie die we voor later bewaren.
Wat vooral heel erg opvalt aan NaturalPrene is de geur. Als ik aan het pak rook nam het me direct terug naar de tijd toen ik 7 was. Je verjaardagsfeestje. Je kent het wel, tenzij je een kutjeugd hebt gehad. Met name de paar uur ervoor. Het zenuwachtige moment dat je samen met je moeder klungelig ballonnen op staat te blazen, of te pompen met zo’n klote ding omdat je de motorische vaardigheden nog niet had.
Want lieve surfertjes, dit pak ruikt echt naar ballonnen. Het heeft dus niet de typische geur van neopreen. En daarmee bedoel ik niet die penetrante lucht van de troosteloze natte bende die jij in je achterbak hebt liggen, maar die typische lucht die je in een surfshop hebt.
NaturalPrene komt wel met een waarschuwing. Dat is ook een van de redenen waarom nog niet alle merken massaal op natuurrubber duiken. Dat is het feit dat je allergisch kan zijn voor dit soort rubber. Dat noemen ze dan een latexallergie. Nu kan je ook een contactallergie hebben van rubber, maar dat is wat anders dan een latexallergie. Die contactallergie zal je vermoedelijk ook van wetsuits met synthetisch rubber kunnen krijgen. Dat ligt vooral aan de chemische stoffen die aan rubber wordt toegevoegd voor elasticiteit, duurzaamheid, geur, kleur, etc.
Als je dus een latexallergie hebt of denkt te hebben dan kan je daar mogelijk bij dit pak last van krijgen. Hoe allergisch je ervoor bent verschilt natuurlijk bij iedereen, maar ik gok dat de mensen die een latexallergie hebben dit ook wel van zichzelf weten, want condooms. Tenminste, ik hoop dat je die ooit hebt gebruikt.
No glove, no love.
Pasvorm en cut
Kijk, nu weet ik van mezelf dat ik geen latexallergie heb, maar ik kreeg wel een ontzettende rash onder mijn rechter oksel. Klinkt goor, maar wellicht is het een combinatie van natuurrubber, paneelconstructie of de lining geweest die voor het schuren heeft gezorgd.
Het klopt dat je in dit pak geen directe naden onder je oksels hebt lopen, maar dat is tegenwoordig bij zo’n beetje elk pak wel. Zeker als je in de prijssegmenten kijkt waar ik de meeste pakken in getest heb.
Ik gok dus dat die rash vooral kwam door de gerecyclede polyester lining die iets meer voelt als een oude handdoek.
De panelen zijn trouwens zo gesneden dat je wat meer vrijheid zou moeten hebben met peddelen. Dat lijkt een beetje op dezelfde soort snede als bij Hurley. Die hebben namelijk ook rekening hebben gehouden met meer rotatie van je scapula (i.e. dat je schouderblad makkelijker kan draaien als je je arm van boven naar beneden beweegt met peddelen).
Daarbij zou peddelen nog makkelijker moeten worden door Powergrip. Een soort van siliconen print die kanaaltjes op je pak moeten creëren waardoor je makkelijker door het water manoeuvreert. Ik durf niet te zeggen hoeveel effect dit nou werkelijk heeft en objectief meten is niet te doen. Ik heb een poging gedaan, maar dat bewaar ik voor het e-book.
Pasvorm, hoe persoonlijk het ook is, vond ik prima in dit pak. Vooral bij de benen had ik het gevoel dat ik goede bewegingsvrijheid had. Wellicht dat dit door de embossed flex komt samen met de lining op de kniestukken, waardoor er misschien toch een natuurlijke fit komt die beweging ondersteund. Je moet dat maar een beetje zien als zo’n verlengde stadsbus met een harmonicagedeelte. Door dat deel kan je twee bussen aan elkaar koppelen, maar toch makkelijk buigen en bochten maken. Het is een hype in wetsuits die aan het opkomen is. EMG studies zouden aan moeten tonen of het ook echt significante en sterke effecten oplevert bij prestaties. Vooralsnog zijn deze er niet.
Dry Now a little bit later
Tot nu toe hebben we gezien dat eigenlijk alle pakken even snel droog zijn, maar er zitten ook uitzonderingen tussen. Dit wetsuit heeft van tepels tot knieen dezelfde soort wolachtige lining als alle andere pakken. Voor zover ik weet is deze lining niet van gerecycled polyester gemaakt. Klinkt logisch omdat dit exact hetzelfde spul is als alle andere wetsuits van deze fabrikant.
De lining op de buitenkant en binnenkant, die niet van dat wolachtige spul is gemaakt, is overigens wel gerecycled polyester. Wat ik ervan begrepen heb is dat ze er PET flessen voor hebben gebruikt.
Hoeveel water iets kan opnemen wordt uitgedrukt in permeabiliteit. Misschien ken je het nog wel van biologie. Bij veel neopreen en lining soorten willen ze de opname van water zoveel mogelijk beperken. Zo wordt een pak minder zwaar, maar droogt hij ook sneller.
Je ziet dat dit pak significant langzamer opdroogt. Ik durf niet te zeggen hoeveel water de gerecyclede polyester lining en NaturalPrene precies opnemen, maar de statistiekles die je hieruit moet halen is dat het echt geen ene fuck uit maakt. Wat statistisch gezien significant is hoeft niet per se een sterk effect te hebben. Na 24 uur zijn eigenlijk alle pakken even droog. Het verschil zit hem vooral in de eerste paar uur. Daarbij houdt dit pak 100ml (1/3e glas) meer vast verdeeld over een heel pak. Nagenoeg verwaarloosbaar dus. Hij voelde alleen wel wat langer nat op de lining zonder wol.
Ik vond dit niet het meest warme pak van allemaal, maar toch heb ik er zonder rillen sessies van twee uur in kunnen surfen. Of het door het soort neopreen komt, de dikte ervan, de gerecyclede polyester lining of het feit dat er geen single lined panelen in zitten, is natuurlijk lastig te bepalen.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is van rabbit hole in rabbit hole duiken. Parallellen, samenhang, causaliteit en conclusies zijn bizar lastig te trekken omdat er weinig transparantie is in logistieke en productieprocessen, waaronder materiaalwinning en verwerking.
Er worden door de fabrikanten wel cijfers gekoppeld aan winst in verduurzaming van materialen en het proces, bijvoorbeeld winst in CO2 uitstoot of waterbesparing per wetsuit, maar het is ontzettend lastig bepalen of alle factoren van het gehele proces zijn meegenomen.
Toch vraag ik me ook af in hoeverre “duurzamere” materialen ook daadwerkelijk duurzaam zijn. Hoeveel m2 bos, energie en andere poeha is er namelijk nodig om een wetsuit te creëren ten opzichte van petroleumpakken? En in hoeverre valt de (negatieve) output dan te vergelijken tussen de twee opties en hoeveel verschilt dat dan (op grotere schaal). Welke factoren wegen daarbij het zwaarst?
Hoeveel duurzamer NaturalPrene is durf ik daarom niet te zeggen.
Qua functionele duurzaamheid, hoe lang het pak meegaat, durf ik dat niet te zeggen omdat ik maar een aantal keer in dit pak heb kunnen surfen.
Ik merkte wel dat de (spot) taping al wat los ging laten in het zip free systeem. Niet gek als je bedenkt hoeveel spanning er op deze panelen komt te staan als je erin en eruit stapt. Ging overigens prima, ik vond het niet de meest makkelijke en soepele zipfree. Het was geen ramp.
In hoeverre materiaalkeuze daarin een rol speelt kan je dus erg lastig zeggen. Zo hebben ze dezelfde “duurzamere” lijm op waterbasis voor de taping gebruikt als voor het lamineren van de polyester lining op het NaturalPrene. Aangezien deze lijmsoort redelijk nieuw is kan het zijn dat hij toch nog verder ontwikkeld moet worden in een pak met afwijkende features.
Wat je wel kan zeggen over NaturalPrene is dat er geen nieuwe olie is gebruikt in het produceren van het rubber. In het e-book ga ik dieper in op het scheikundige proces, maar puur latex van rubberbomen kan ook niet zo gebruikt kan worden als neopreen. Er moet een hele chemische mix en behoorlijk wat hitte aan te pas komen om plakken neopreen van verschillende diktes te maken. Zo komt de zwarte kleur van wetsuits van Carbon Black. Dat zijn gerecyclede autobanden die verbrand worden. Deze energie wordt dan vervolgens weer gebruikt om andere faciliteiten in de buurt van energie te voorzien. Zo wordt er zoveel mogelijk uit het proces gehaald om het zo duurzaam mogelijk te maken. Dat betekent dus niet dat NaturalPrene volledig vrij is van synthetische rubbers van petroleum, maar wel dat de hoofdcomponenten verduurzaamd zijn.
Hou er rekening mee dat ook dit een kanttekening heeft omdat “duurzaam” nog niet betekent dat deze materialen logistiek of verantwoord gewonnen zijn. De rubberbomen op de plantages in Maleisië zijn nog niet FSC-gecertificeerd. Daarnaast moet de ruwe latex ook weer verscheept worden naar een specifieke fabriek van dé Fabrikant.
Niet elke fabriek kan alle stappen van een high-end wetsuit uitvoeren. Daardoor kunnen verschillende onderdelen van het wetsuit in een andere fabriek in een ander land gemaakt worden. Zo heeft één pak stiekem al best een weg afgelegd voor hij überhaupt in de shops hangt. Da’s bij zo’n beetje elk merk wel.
Conclusie
Al met al denk ik dat dit best weer een bijzonder pak is. Het is naar mijn mening het meest innovatieve wetsuit van alle zomerpakken die ik geprobeerd heb.
Hij houdt je warm genoeg en hij is nog best wel soepel. Ondanks dat ik niet de grootste fan ben van het hele zipfree systeem, is dit wetsuit echt wel functioneel. Een miskoop zal je naar mijn mening niet maken
Het ding is meer dat dit pak toch nog best wel als een prototype voelt. En dat is helemaal geen gekke gedachte als je ziet dat ze nog niet heel lang bezig zijn en dan ook nog eens zo proberen te produceren met nieuwe materialen.
Je vindt hem in de shop voor €329,99. Da’s best een hap meer dan de andere pakken die we tot nu toe gezien hebben. De vraag is of duurzaamheid en eerlijkheid inderdaad zo’n prijs verantwoorden.
Ik ben heel voorzichtig met het plakken van labels als duurzaamheid. Door de complexiteit ervan geloof ik dat duurzaamheid vooral draait om het hebben van de beste intenties. Als merken dan geen misbruik maken van de duurzaamheidshype en een nette prijs vragen voor een eerlijker product (wat vaak toch wat duurder is omdat eerlijkheid waarborgen ook tijd en geld kost*), dan mag je best concluderen dat een wetsuit als dit bijdraagt aan een duurzamere “morgen” waarin we nog steeds kunnen surfen met minder cognitieve dissonantie.
Als je zo’n soort filosofie wil supporten, een prima pak wil en géén latexallergie hebt, dan zou je dit pak echt eens moeten checken. Via de site van Picture Organic Clothing kan je het wetsuit niet bestellen, maar je kan er wel meer lezen of een shop vinden in Nederland die hem wel verkoopt. Dan kan je hem passen, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is, en stimuleer jij je lokale surfeconomie ook nog eens. Win-win.
*De vraag is alleen hoeveel mag dat kosten en hoe verantwoord je dat? Het is ook weer een tak van duurzaamheid genaamd ‘social & corporate responsibility’.