Dit artikel is eerder verschenen op fitgirls.nl
Fitgirls.nl bestaat nu ruim twee jaar. Dat zei founder en girlboss Dani een tijdje geleden al. Ik ben zelf pas een paar maanden geleden bij Fitgirls aan de slag gegaan om jullie mijn ‘unieke’ en ‘intellectuele’ kijk op deze hele fitnesswereld te geven.
Nu kregen Dani en ik het idee om wat te gaan sparren over onderwerpen die in de afgelopen twee jaar hier naar voren zijn gekomen. Kijken we nu nog steeds zo naar die onderwerpen?
Daarom wil ik vandaag beginnen met women empowerment.
Waarom?
Omdat het een van de grootste pijlers van deze community is. Daarmee is Fitgirls.nl denk ik begonnen.
Daarnaast verwonder ik me heel erg over women empowerment als man zijnde.
Op een andere manier dan jullie wellicht denken.
Wat is empowerment?
Dat is wat ik mezelf vaak afvraag. Misschien vraag ik mezelf nog wel meer af waarom er empowerment nodig is.
Het klassieke empowerment is denk ik het in eigen handen nemen van je bestaan. Het halen van inspiratie en kracht uit alles in en om je heen en het maken van eigen beslissingen om het leven te leiden dat jij voor ogen hebt.
Ik denk dat het feit dat er zo veel empowerment platforms bestaan suggereert dat mensen veel minder empowered zijn dan zij eigenlijk zouden moeten zijn of denken te zijn. Een gevalletje geleefd worden, in plaats van leven.
Overal op Social Media zie je wel inspirerende teksten of filmpjes van Alan Watts die jou je bewuster moeten maken over je bestaan en bewustzijn. Of van die super schrale ‘clickbait’ lijstjes met 15 dingen waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben gehad.
Het onderwerp is ontzettend complex, maar ik denk dat ‘niet empowered’ zijn een combinatie is van het hebben van een biologische drang naar stabiliteit en zekerheid in een moderne consumptie maatschappij, maar deze niet kunnen vinden. En dat in een vicieuze cirkel.
Een biologische drang naar stabiliteit en zekerheid is verstandig om te hebben. Vooral vanuit een evolutionair perspectief. Er zit namelijk veiligheid en geborgenheid in de gewoontes, rituelen, patronen en levens die we al die tijd al geleefd hebben. Veiligheid en geborgenheid zorgt voor een grotere overlevingskans dan wanneer we meer risico’s zoeken.
In onze moderne maatschappij consumeren wij aan de lopende band. Overal zijn er prikkels en overal worden wij verleid om mee te gaan met trends, ook weer omdat er meer veiligheid zit in het meegaan met een grotere groep dan in je eentje je eigen plan trekken.
Ik denk dus dat kwetsbaarheid hier een belangrijk onderliggend thema bij is. Kwetsbaar zijn en je kwetsbaar op durven stellen is dus iets wat je moet leren. Helaas leven we, goedbedoeld, in een knuffelcultuur waarbij wij liever veren in onze reet gestoken krijgen, dan dat we leren hoe we met tegenslagen om moeten gaan.
Dit is overigens een van de grotere problemen van onze generatie, maar dat bewaren we wel voor een andere keer.
Hoe vaak probeer je namelijk iets nieuws? Niet zo vaak denk ik.
En als je dat dan doet en het lukt niet, wat doe je dan? De meeste mensen zullen opgeven en zeggen dat ze het niks vinden.
Empowerment moet ervoor zorgen dat je juist nieuwe dingen gaat proberen en doorzet als het niet gaat zoals je meteen wilt.
Laten zien dat kwetsbaarheid juist belangrijk en goed is. Dat het niet erg is om keihard op je bek te gaan omdat je ervan leert. Dat je groeit als persoon.
Voor mij is empowerment dus niet zeggen dat je al super bent hoe je bent, dan pak je de Libelle van je moeder maar.
Women empowerment
Met de term ‘women empowerment’ heb ik meer moeite. Het suggereert in mijn ogen dat vrouwen minder controle over hun eigen bestaan nemen dan dat ze eigenlijk zouden moeten doen. Geloof me, mannen nemen die controle ook niet. Niemand doet dat. Ofja, niet veel mensen.
De enige voorwaarde waarop ik een tweedeling in empowerment tussen mannen en vrouwen zou kunnen begrijpen is dat de ‘empowerment-benaderingswijze’ voor ieder geslacht wellicht wat anders aangepakt moet worden. Om de ‘empowerment boodschap’ goed over te brengen bedoel ik dan.
Máár, we zitten hier op fitgirls.nl en niet op fitguys.nl. Feministische discussies over benaderingswijzes tussen geslachten bewaren we óók voor een andere keer. Ik moet op een of andere manier onderwerpen blijven verzinnen, toch?
Wat is Fitgirls.nl dan eigenlijk?
Voor mij is Fitgirls.nl een platform om te empoweren. Man of vrouw. Jong en oud. Voor mij is Fitgirls.nl jullie bewust en gerelativeerd wegwijs maken in de interessante, soms gevaarlijke, maar vooral waardevolle ervaring van het fysiek en mentaal fitter worden.
Of jij nou de rest van je leven Fitgirl blijft, of dat het voor jou een fase is. Op zo’n mooi platform vind ik het belangrijk dat jij hier iets waardevols kan halen wat jij succesvol kan implementeren in een leven dat jou genoegdoening geeft. Of dat nou een tip, een verhaal of een iets té belerende les (sorry, nare gewoonte) als deze is.
Dani, hoe zie jij (women) empowerment en Fitgirls.nl eigenlijk?
Dani: ‘Uiteraard is het ‘empoweren’ van iedereen een positief iets. Voor mijn gevoel hebben vrouwen wel iets meer ondersteuning en empowerment nodig. En niet omdat ze het minder goed doen, integendeel, maar omdat de lat voor hen hoog ligt. Emotioneel en fysiek vragen we erg veel van onszelf en we willen van alles doen (en perfect natuurlijk)! Zeker in deze tijden waarin we constant informatie en prikkels ervaren en waar de mogelijkheden eindeloos lijken te zijn. Wij vrouwen zijn van nature sensitief en dat betekent dat we alles belangrijk vinden en er (te) snel waarde aan hechten. Dit maakt het vaak lastig om keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Daarbij kunnen we moeilijk loslaten en zelfs als we al gekozen hebben, twijfelen we nog. We blijven alles doen om alle ballen hoog te houden. Hierdoor putten we onszelf volledig uit…
Twijfel, onzekerheid over ons innerlijk en uiterlijk vertoon zijn dan ook nog nooit zo ernstig geweest naar mijn mening. En wat gebeurt er dan? We zijn alleen maar bezig om aan alle verwachtingen en ideaalbeelden te voldoen, gaan op in de massa en luisteren niet meer naar onze eigen inner power en behoeftes. Het unieke, wat een vrouw nodig heeft om het geluk te vinden, zit al binnenin ons en daar wordt amper nog bewust aandacht aan gegeven. Vrouwen zijn zich er niet eens echt van bewust! Ze zijn niet happy, komen in een burn-out terecht of kampen met andere stoornissen.
Fitgirls.nl neemt dit heel serieus en wil hier een belangrijke rol in spelen om mensen, en voornamelijk vrouwen, bewust te maken en verandering te creëren. We nemen hierbij een maatschappelijke rol in en het voelt als onze plicht om ons hiervoor in te zetten. We willen het verschil maken voor ‘de vrouw van nu’ want wij geloven in ‘de vrouw van de toekomst’ die de noodzaak ziet om haar eigen welzijn op de eerste plaats te zetten. Haar geluk en balans in rust, ontspanning, voeding en beweging heeft gevonden en dit zonder moeite blijft nastreven. Zij gelooft en vertrouwt volledig op haar eigen kracht.’
Conclusie
Als ik Dani’s visie goed begrijp en met mijn visie moet vergelijken/samenvoegen denk ik dat ‘Women Empowerment’ een volgende stap is in de emancipatie. Niet alleen tussen geslachten maar vooral intrapersoonlijk (ofwel een duur woord voor ‘in jezelf’). Durf dus af en toe je rust te nemen en blijf vooral eerlijk naar jezelf kijken. Dat laatste vergeten jullie denk ik nogal vaak.
Intrapersoonlijke emancipatie bestaat overigens niet. Heb ik net verzonnen. Doe ik even. Intrapersoonlijke emancipatie is eigenlijk jezelf meer en beter gunnen en daar actief mee aan de slag (durven) gaan. Je zou het ook empowerment kunnen noemen.
Om het een beetje in mijn stijl af te sluiten (ik moet mezelf namelijk ook kunnen profileren als ‘Surfoloog’ zijnde):
‘Je kan niet bepalen hoe de golf breekt, maar je bepaalt wel zelf hoe je hem rijdt. Ga je op je bek? Geen probleem, er komt vanzelf wel weer een setje binnen rollen. Blijven peddelen, dames!’
Reacties