Een van de breinen achter dit jonge merk is Jeroen Coppens. Hij is een van de gasten die de commerciële surfsponsoring in Nederland op de kaart heeft gezet. Zo kwamen Yannick de Jager, Roy van Eijk, Kaspar Hamminga, maar ook surfles.nl/The Shore Scheveningen, bij Protest en hebben ze daar inmiddels al jaren profijt van het beginwerk van Jeroen en zijn team.
Inmiddels werkt hij daar al lang niet meer en is andere uitdagingen aangegaan, maar hij is altijd blijven surfen. Nu is hij, samen met een aantal andere gasten, al een aantal jaar bezig met het ontwikkelen van een nieuw wetsuitmerk; SRFACE. Vorig jaar zijn gestart met de verkoop van hun pakken.
Toen ik vorig jaar met dit project startte waren ze de eerste die mee wilden doen.
SRFACE doet als merk best wel wat slims. Zo sponsoren ze op elke grote Nederlandse spot een aantal goeie (jonge) surfers en is hun online marketingstrategie een van de beste op dit moment in het wetsuitwereldje.
Ze weten precies wat voor merkbeleving ze neer moeten zetten en vooral hoe ze dat moeten communiceren.
Daarbij hebben ze ook nog gasten als Jan Bijl en Roderik Patijn gevraagd om de beelden te maken. Dan weet je eigenlijk meteen dat je écht goeie shit krijgt.
Je herkent hun merk, website en wetsuits aan de strakke en minimalistische vormgeving. Volledig zwarte pakken met kleine oranje logo’s. Vrij subtiel. Ik hoor van veel surfers dat ze een subtiel ontwerp fijn vinden. Ik denk omdat 95% van de surfers niks van surfen bakt en niet teveel op willen vallen als ze weer eens op hun bek gaan.
Zoals je inmiddels wel weet vind ik het echt teringschraal om een wetsuit te beoordelen op zijn uiterlijk, maar ik durf wel te zeggen dat ik het ontwerp mooi vind. Het is gewoon nuchter en niet zo ‘over the top’.
Goedkoop en goeie service
Het mooie van SRFACE is dat ze de prijzen laag kunnen houden omdat ze twee van de vier bemiddelaars in het hele verkoopproces overslaan.
Het zomerpak kost €215,- en dan krijg je de 3/2mm variant.
Als je dus een beetje kan rekenen dan zijn de inkoopkosten van een wetsuit bij een fabriek dus eigenlijk niet zo hoog, maar omdat er over normaal gesproken vier partijen van moeten eten loopt het bedrag per pak snel op.
Waar traditionele wetsuitmerken nog steeds met retailers, distributeurs en agenten werken doet SRFACE het allemaal zelf. Allemaal online.
De manieren hoe je ze kan contacteren is echt helemaal van deze tijd. Je kan met ze chatten én whatsappen. Dat zijn best wel Coolblue eigenschappen.
En dat alles online is kan ook best gevaarlijk zijn. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat een pak goed past. Als je ze alleen online kan bestellen moet je hem thuis passen en als hij niet goed zit dan moet je hem terugsturen en een nieuwe bestellen. Dat zal niet iedereen relaxed vinden, maar ik denk dat de jongere generatie, die sowieso alles al op ASOS bestellen, hier niet echt wakker van zullen liggen.
Gelukkig is dat terugsturen bij SRFACE geen probleem. Je kan gewoon je maat bestellen en passen. Sterker nog, je mag hem 30 dagen testen. Past hij toch niet of vind je het toch niks, dan mag je hem altijd terugsturen en krijg jij je geld terug.
Ik vind dit een hele bijzondere ontwikkeling binnen wetsuitland en ben heel benieuwd of andere merken dit concept ook over gaan nemen.
Ik denk dat het voor merken met een ander businessmodel lastig wordt om hiermee te concurreren.
Ff een boodschap voor je: wees geen eikel en pis er de eerste paar sessies dan ook niet in als je hem misschien terug gaat sturen. Hou helemaal in je achterhoofd dat het terugsturen van pakketten een bedrijf ongeveer €12,50 aan verzending, materiaal en werk kost. Ze kunnen dan echt geen meurend pak gebruiken.
Lijstjes met features
Bij vorige reviews noemde ik netjes alle lijstjes met features en fancy namen. Bij SRFACE vertellen ze het nuchter en netjes op de site. Waarom zou ik iets wat al helder is nog verder uit moeten lichten? Daarnaast wil ik het ook leuk voor mezelf houden. Wordt anders ook zo saai met 17 pakken
Eventuele verwarringen, onduidelijkheden of uitleg van features waar ik het niet mee eens ben, vind je natuurlijk in de stukken proza hieronder. Er valt namelijk genoeg te vertellen.
Warm
Laat ik met de deur in huis vallen.
Ik denk dat ik dit het warmste zomerpak van alle acht vond. Dat is iets gevaarlijks om te zeggen. Er zijn namelijk heel veel variabelen waar je niet voor kan controleren waardoor zo’n uitspraak best gewaagd is. Daarom ga ik het je uitleggen.
Bij alle pakken met GBS (gelijmde, blind gestikte naden) merk je toch dat er wat water langs de naden naar binnen kan stromen, maar bij die van SRFACE heb ik dat totaal niet gemerkt. Dat komt waarschijnlijk door de tape op de naden aan de binnenkant én vooral de rubberen zegel die over de meeste naden aan de buitenkant van het pak zijn geplakt.
Je kent die buitenste rubberen zegel misschien ook wel als sealed seams, liquid seams of power seams. Dat zie je eigenlijk niet zo vaak bij 3/2s in deze prijscategorie.
Daarnaast zijn het borst- en rugpaneel single lined. Dat houdt in dat er alleen een laagje nylon of pluche op het neopreen aan de bínnenkant zit. De buitenkant is dus eigenlijk kaal neopreen. Ongelined neopreen kan vrij makkelijk scheuren. Het is dus verstandig om niet te hard aan deze stukken te trekken als je hem aantrekt. SRFACE noemt dit soort neopreen trouwens smoothskin.
Neopreen wat double lined is en nat wordt, is vatbaarder voor wind waardoor je sneller af kan koelen. Dat noemen ze windchill. Voor dagen met wat meer wind kan single lined neopreen dus een uitkomst zijn.
Hoeveel je hierdoor precies afkoelt is heel lastig te meten, maar met grotere stukken single lined neopreen op je bovenlichaam glijdt het water wel sneller van je pak af. Daarnaast merk je dat het redelijk veel zonlicht absorbeert wat ook voor wat meer warmte zorgt.
Het pak heeft ook zo’n ‘sneldrogend’ pluche stofje aan de binnenkant. De panelen op de borst en rug zijn ermee bedekt. Dat zie je eigenlijk bij bijna alle pakken wel die ik heb getest. Het is exact dezelfde soort lining omdat dit pak ook door dezelfde fabrikant wordt gemaakt als 95% van alle andere pakken die ik heb getest.
Ik vind het altijd lastig inschatten in hoeverre het je echt warmer houdt dan panelen zonder zo’n ‘jersey’. Ik heb altijd het idee dat die extra warmte meer komt doordat het hoogpolige effect voor een dikker paneel zorgt. Dikkere panelen neopreen met lining zijn eigenlijk nog steeds altijd warmer dan dunnere.
Ik kan je wel met zekerheid zeggen dat het pak niet significant sneller droog is dan alle andere zomerpakken.
Overkill
Deze meest-warme-wetsuit-medaille komt ook met een keerzijde.
De combinatie van een blindgestikte gelijmde naad (GBS; glued, blind-stitched) met taping aan de binnenkant en een rubberen zegel aan de buitenkant voelde voor mij toch wat stugger dan andere pakken. Niet dat het neopreen niet lekker meerekt, maar de naden buigen wat minder soepel mee. Daar ga je overigens geen last van hebben, maar je merkt het wel als je het pak aan hebt en je armen buigt. Het levert in ieder geval wel een pak of wat niet lekt.
Ik vind het voor een zomer wetsuit misschien allemaal een beetje overkill, maar het belooft wel veel goeds voor hun winterpak die ik ook heb mogen testen. Dat lees je later dit jaar pas.
Voor de zomersessies hier in Nederland was het geen overbodige luxe, maar de kans zit er dik in dat je in Portugal, Spanje en Zuid-Frankrijk vrijwillig wat kouder water naar binnen wil laten stromen.
Pasvorm
Iets zeggen over pasvorm is totaal onzinnig omdat elk lichaam anders is. Ik had een L’tje en ben vrij breed rond mijn borst terwijl mijn taille slanker is. Ik ben geen wandelende Doritos chip, maar merkte wel dat hij rond mijn borst en hamstrings wat strakker zat. Rond mijn buik en heupen was ‘ie perfect.
Omdat dit een pak is met redelijk veel panelen en naden levert het een vrij specifieke pasvorm op. Mijn bouw is natuurlijk de echte boosdoener hier, maar ik had graag gezien dat de panelen waar meer bewegingsvrijheid gewenst is groter waren. De single lined panelen die erin zijn gezet gooien daarbij natuurlijk ook wat roet in het eten, maar het is niet zo dat je dit extreem erg merkt.
Da’s vooral mijn Gordon Ramsey-achtige esoterische wetsuitgelul. Dat krijg je als je teringveel pakken moet proberen.
Mocht je net als ik ook 50% van je genen delen met een eikenhouten boomstam, dan wil je denk ik net een maatje groter pakken dan normaal. Hou in je achterhoofd dat een iets grotere ‘fit’ bij een zomerpak iets minder erg is dan bij een winterpak omdat het zeewater in de zomer toch warmer is.
Een te groot pak kan wel irritant zijn omdat er sneller nieuw water naar binnen stroomt en je vervolgens met van die opgeblazen waterbenen rondloopt, da’s best kut.
Als je tussen twee maten in zit zou je dus twee pakken kunnen bestellen en even aantrekken. De ander kan je dan gewoon terugsturen.
Die vrijheid voelt ergens wel heel erg als een Zalando-hack voor verwende millennials.
Van de kniestukken in dit pak was ik ook fan. Ondanks dat het pak wat strakker zat op mijn hamstrings had ik wel de indruk dat de kniestukken goed op hun plek bleven zitten.
Je vergeet soms hoe belangrijk het is dat je voldoende bewegingsruimte hebt bij je benen en heupen. Daarom moet je altijd even squaten en kijken of je kniestukken blijven zitten als je een pak past. Je ziet namelijk regelmatig dat kniestukken afzakken. Dit geeft onnodig veel spanning op de naad waar je kniestuk op je bovenbeen genaaid zit, maar het zit vooral gewoon kut.
Toen ik het hier allemaal met SRFACE over had vertelden me ze dat er binnenkort varianten op de markt komen die juist iets vrijer rond de benen en borst zijn.
Dat is het mooie van een wetsuitmerk dat zich alleen maar focust op het maken van wetsuits, in plaats van dat ze gebonden zijn aan twee collecties per jaar. Een flink aantal grote merken hebben hun eigen divisies voor het maken van pakken, maar zijn wel gebonden aan tweejaarlijkse releases omdat ze ook kleding verkopen. SRFACE heeft dat niet waardoor ze sneller kunnen schakelen en hun pakken aan kunnen aanpassen. Xcel en C-Skins doen dat bijvoorbeeld ook.
Duurzaamheid
Hou in je achterhoofd dat definiëren wat duurzaam betekent écht ontzettend lastig is. Misschien kort door de bocht, maar eigenlijk is elk wetsuit niet goed voor het milieu.
De kwaliteit van het materiaal doet in mijn ogen niet onder voor de grote jongens. Het wordt net als de meeste andere pakken van limestone neopreen gemaakt. Iets wat altijd wordt geclaimd als een milieuvriendelijkere variant op de standaard petroleum pakken.
En nee, dit is geen aanval naar SRFACE, maar limestone is per definitie niet ‘beter’ voor het milieu dan petroleum. In eerste instantie lijkt dat wel zo, maar om kalksteen (wat limestone is) bewerkbaar te kunnen maken voor wetsuits moet er zoveel hitte aan te pas komt dat de uitstoot daarvan eigenlijk net zo belastend is.
Daarnaast moest kalksteen ook gewoon gewonnen en geïmporteerd worden wat ook zijn impact heeft. Limestone neopreen is wel lekker rekbaar en isoleert goed. In het e-book leg ik meer uit over hoe neopreen soorten gekozen en bewerkt worden, maar ik kan je wél zeggen dat SRFACE voor een van de beste neopreensoorten heeft gekozen wat de fabrikant kan leveren.
Over duurzaamheid, en hoe lang het 3/2mm pak van SRFACE meegaat, zou ik je verder weinig inhoudelijks kunnen vertellen. Ik heb geen bijzonder rare slijtage plekken gemerkt. Dat is natuurlijk ook niet vreemd na er maar vijf keer in gesurft te hebben. Hou in je achterhoofd dat ik ook nog zeven andere zomerwetsuits moest testen.
Enkelbandjes en cuffing
Je krijgt bij je pak ook een paar enkelbandjes gemaakt van klittenband. Je kan ze om je enkel doen om te voorkomen dat er water naar binnen stroomt. Nu kan dit voor de kite- en windsurfers onder ons een uitkomst zijn omdat het opspattende water nog wel eens omhoog wil schieten, maar bij golfsurfen gebeurt dit eigenlijk niet.
Dat omhoog spatten van water zou zeker niet moeten gebeuren als je wetsuit rond je polsen en enkels goed ‘gecuffed’ is. Je wil namelijk dat het laagje water, wat je lichaam heeft opgewarmd, in het pak blijft en er niet bij de eerste de beste spoeling koud water naar binnen stroomt.
Door de uiteindes van je pak bij je nek, polsen en enkels wat strakker te maken houd je dat je pak op de juiste plek.
Nu kan je die uiteinden gewoon strakker maken, maar SRFACE heeft gekozen voor een soort rubberen stoppers aan de binnenkant van het pak. Dat zie je overigens bij de meeste merken en het werkt prima. Toch heb ik af en toe gemerkt dat kouder water bij een grotere wipe-out makkelijker naar binnen stroomde. Probleem bij elk pak wat met zo’n soort cuffing werkt.
Je moet wel altijd oppassen met nylon linings en klittenband. Door de scherpe tandjes en het schuren van bijvoorbeeld je leash of de enkelbandjes kan het nylon gaan rafelen en het neopreen bloot komen te liggen. Dat wil je niet.
Verbazingwekkend is het SRFACE pak een van de weinige pakken waar ik geen last heb gehad van rafels door mijn leash. Ik zie dat eerder als toevalstreffer want ze hebben geen ander soort nylon/polyester lining dan de andere merken.
Van die klittenbandjes vind ik niks. Ik heb ze niet gebruikt omdat ik het nut voor mij niet zag.
Chest-zip
Alle pakken van SRFACE hebben een chest-zip entry systeem met één dichte schouder. Klinkt fancy, maar dat betekent gewoon dat je alleen een rits op je borst hebt.
Dat ‘dichte schouder’ houdt in dat het ritssysteem helemaal vast en dicht zit aan één schouder, eigenlijk altijd rechts, en open is bij de andere schouder.
Je snapt nu natuurlijk helemaal geen fuck van hoe ik zo’n systeem probeer te omschrijven. Daarom kan ik veel beter een plaatje laten zien.
Zie je, aan de ene linkerkant is ‘ie open. Aan de andere kant zit ‘ie dicht en vast op je schouders. Zo verklein je de kans dat er koud water naar binnen stroomt. De kant die wél open is kan je strakker aantrekken met het elastiekje.
Zo’n systeem inbouwen kan wel zorgen voor wat minder bewegingsvrijheid, maar de vraag is of je zoiets echt merkt. Je voelt wel dat er meer neopreen en panelen op deze stukken zitten.
Rits
Het aan- en uittrekken van dit zomerpak vond ik niet lastiger dan andere wetsuits. Het pak leek ver genoeg open te kunnen en je stapte er redelijk makkelijk in.
Het pak heeft een YKK-rits. Dit is een van de beste merken voor ritsen. Zelfs daar heb je verschillende kleuren en smaken in. Ook binnen het merk zelf.
YKK staat trouwens niet voor Yu Klux Klan, maar wel voor Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha. Da’s Japans voor Yoshida’s industrie nv. Een groot gedeelte van de merken heeft overigens exact dezelfde rits, maar ik ben geen groot fan van het trekkertje. Die kan soms wat fragiel aanvoelen, maar breken zal ‘ie niet zo snel doen.
Wat ik ook vervelend vond is dat je de rits niet in één handeling dichttrekt. Je moet eerst de tanden van het bovenste deel van de rits in de schuiver (die aan de onderkant van de rits vastzit) steken voor je de hele bedoening dicht kan ritsen.
Vooral dat bovenste deel van de vertanding in de schuiver steken vind ik onhandig. Het voordeel is vermoedelijk dat je minder snel je rits kapot trekt. Een heleboel merken hanteren dit systeem. Zelf heb ik nog nooit een rits op die manier kapot getrokken.
Conclusie
Alhoewel het nóg niet 100% mijn fit is, hebben ze alle features in het pak verwerkt waarvan ik vind dat je ze op zijn minst moet hebben.
Bij sommige features zijn ze zelfs zo ver gegaan dat het naar mijn mening wat overkill was voor een zomerpak. Met name de buitenste bezegeling van de naden, maar dat betekent wel dat je een vrij droog en warm zomerpak hebt.
De online service van SRFACE is naar mijn mening de allerbeste die je gaat vinden. Dat mag nog wel even een keer gezegd worden dacht ik zo.
Al met al hebben de jongens van SRFACE een prima product voor een nog betere prijs gemaakt. Het pak is verder niet extreem vernieuwend of anders ten opzichte van andere merken, maar dat is totaal geen probleem. Zeker als je naar de prijs kijkt.
Als je 215 euro neerlegt krijg je een 3/2mm en komt ‘ie standaard in een herbruikbare wetsuittas met een flesje wetsuit shampoo en twee klittenbandjes voor je enkels.
Je vindt hun pak exclusief hier. Je kan hem dus niet in een winkel kopen.