• Blog
    • Surf
      • wetsuits
    • Herkenbaar
    • Travel
    • Fitness
  • Podcasts
  • Contact

Surfoloog

Ongezouten. Herkenbaar.

Waarom vrouwen een man met een sixpack willen

18 oktober 2015

Surfoloog LAfitness abs

Als ik aan iemand vraag waarom zij een sixpack willen, dan krijg ik meestal het antwoord dat het voor de vrouwtjes is. Als ik vervolgens aan de “vrouwtjes” vraag wat zij aantrekkelijk vinden, krijg ik wisselende antwoorden. Toch hoor ik gemiddeld van de vrouwen dat zij een sixpack met zo’n “V” (obliques) ontzettend sexy vinden. Waarom ze dat vinden weten ze vaak niet. “Het is gewoon lekker gespierd.” vertellen ze mij dan.

Dit levert eigenlijk een heel interessante discussie op, waarbij ik denk dat de mannen een heel goed punt hebben. Daarom duik ik vandaag samen met jullie in een van mijn favoriete werkvelden: de evolutionaire psychologie.

Wat ik nu met jullie wil bespreken is dus een theorie, dit zou dus nog extra onderzocht moeten worden. Bereid je voor op een boekwerk, voor de samenvatting moet je maar naar beneden scrollen. Maar dat ga je niet doen, want je wil alles lezen, geloof me.

Evolutie

In een notendop. Vanuit de evolutietheorie is voornamelijk de natuurlijke selectie bekend. Dit is het fenomeen waarbij sommige eigenschappen van een organisme in een bepaalde setting/omgeving een voordeel hebben, waardoor de overlevingskans groter wordt. Een voorbeeld daarvan is het verplaatsen van ogen van de zijkant van het hoofd, naar de voorkant. Of bijvoorbeeld het kunnen lopen op twee benen en daardoor een groter blikveld krijgen zodat je gevaar eerder kan spotten.
Al deze veranderingen gaan extreem langzaam en zijn gebaseerd op mutaties die toevallig adaptief (handig bij de overleving) zijn in een bepaalde omgeving. Als deze mutaties dus adaptief zijn, dan is de overlevingskans ook groter. Als de overlevingskans groter is kun je jezelf vaker voortplanten, waardoor deze gunstige adaptieve genen een grotere kans hebben om doorgegeven te worden aan de volgende generatie. Hierdoor gaan mensen (homo erectus) bijvoorbeeld over tienduizenden jaren rechtop lopen.
De dieren die dan nog steeds op vier ledematen rondlopen lopen meer kans om aangevallen of gedood te worden, ze kunnen immers niet zo ver zien als wij. Als dit een belemmerde factor in hun omgeving is, sterven ze op den duur uit. Tenzij deze dieren weer andere eigenschappen ontwikkelen die adaptief zijn in hun setting. Natuurlijke selectie, ladies and gentlemen!
Door natuurlijke selectie ontstaan er dus nieuwe soorten die zich steeds verder ontwikkelen en vertakken, a.k.a. the Tree of Life van Charles Darwin. Ik wil dus ook niet meer horen dat wij afstammen van apen, want dat is bullshit. We hebben namelijk alleen een gemeenschappelijke voorouder gedeeld.

Wat echter minder bekend is van de evolutietheorie is de seksuele selectie. Seksuele selectie houdt grofweg in dat bepaalde eigenschappen van het ene geslacht dusdanig aantrekkelijk zijn, dat het andere geslacht hier op selecteert om nakomelingen mee te krijgen. Zo worden bepaalde dominante eigenschappen weer succesvol voortgezet naar de nieuwe generatie. In feite is seksuele selectie dus een vorm van natuurlijke selectie.
Een goed voorbeeld is de “pauw hypothese”. Een pauw heeft een lange sleep met staartdekveren, die in allerlei patronen en kleuren de genetische kracht van de mannetjes pauw uitstraalt. Deze staart is niet zonder reden zo lang en gekleurd geworden. Dit is het resultaat van seksuele selectie over tien- dan al niet honderdduizenden jaren.

Het hebben van een lange felgekleurde staart is namelijk in de ogen van natuurlijke selectie helemaal niet zo adaptief. Het is ontzettend onhandig, zit in de weg, beperkt de bewegingsvrijheid, zit vol met parasieten die de gezondheid van de pauw kan schaden en je valt eerder op bij roofdieren.
Het is echter mega adaptief in termen van seksuele selectie. Allereerst is die staart over duizenden jaren geëvolueerd, dus als het echt zo onhandig was geweest om zo’n staart te hebben, dan zouden er nu vooral pauwen zijn met korte lelijke staartdekveren. Ergens moeten de prouwtjes (pauwvrouwtjes, LOL) dus een seksuele voorkeur gehad hebben voor een pauwhaan met een lang en kleurrijk staartverendek. Anders zouden er nu immers geen pauwhanen zijn met lange kleurrijke veren.

Het antwoord lijkt te zijn dat, hoewel er zoveel negatieve aspecten bij zo’n staart komt kijken, het mannetje ongelofelijk goede en sterke genen moet hebben. Anders was deze pauw al eerder overleden of waarschijnlijk nooit geboren. Als deze pauw dus ontzettend goede genen heeft, dan selecteert het vrouwtje dit mannetje seksueel om nageslacht mee te krijgen. Zijn sterke staart-genen worden doorgegeven en er op den duur zullen er alleen maar meer pauwhanen zijn met langere en mooiere staartdekveren.
Totdat er dusdanig iets gaat veranderen in de leefomgeving van de pauwen dat het echt niet meer adaptief is om zo’n staart te hebben. De omgeving waar een organisme zich in bevindt bepaald immers welke eigenschappen wel of niet geselecteerd worden, terug naar de natuurlijke selectie dus.

Leuk. Maar wat heeft dit te maken met sixpacks?
Ik wist dat je het ging vragen, so let me elaborate that!

Sixpack

Allereerst moeten we vaststellen wat een sixpack nou precies is. Een sixpack bestaat in mijn ogen voornamelijk uit het hebben van een laag vetpercentage en het hebben van goede genen. Als je er mee over wil lezen raad ik het artikel van Richard Bell aan.

Om een sixpack dus zichtbaar te hebben, is een lager vetpercentage noodzakelijk. Natuurlijk is de vetverdeling bij iedereen anders, maar meestal zie je bij vetpercentages van rond de 12% of lager de buikspieren al beter zichtbaar worden. Dit houdt natuurlijk in dat het subcutane buikvet (onderhuids) voldoende laag moet zijn.
Wil jij een sixpack? Gewoon die negatieve energiebalans vol blijven houden. Die sixpack komt vanzelf wel, mits je genen er ook naar zijn.

Als we het dus hebben over een lager vetpercentage, moeten we ook kijken wat voor fysiologische veranderingen nog meer optreden binnen het lichaam. Deze fysiologische veranderingen hebben namelijk op hun beurt ook gevolgen voor hoe wij ons psychologisch voelen en gedragen.

Wat wij in de literatuur zien, is dat hoe hoger het vetpercentage is, des te lager het testosteron is. In extreme gevallen van obesitas zien we dat het sperma-aantal en de kwaliteit minder is bij deze groep. Op zijn beurt laat dit zien dat hoe lager het vetpercentage is, des te hoger je testosteronniveau is. Je kunt dus zeggen dat mannen met een sixpack (laag vetpercentage) een hoger testosteronniveau hebben dan mannen die geen sixpack hebben (hoog vetpercentage). Studies met testosterontherapie laten zien dat testosteron goed kan helpen om obesitas tegen te gaan. Vandaar dat hormoontherapieën nu ook hot and happening zijn. In mijn ogen zijn hormoontherapieën niet echt nodig, want hormoonbalansen herstellen automatisch als je iemand gewoon af laat vallen. Het standaard kip of het ei verhaal dus.

Deze epische queeste leidt ons nu dus naar wat testosteron is, wat het doet en wat voor effect het heeft op gedrag.

Testosteron

Testosteron is een geslachtshormoon dat bij mannen wordt geproduceerd in de teelballen. Daarnaast zijn er een paar hersengebieden (hypothalamus en hypofyse) die hormonen afgeven, die op hun beurt weer effect hebben op de zaadproductie. Zo helpt het luteïniserend hormoon (LH) voor een verhoging van de testosteronproductie in de leydigcellen van je teelballen. Het follikelstimulerend hormoon (FSH) zorgt er samen met de verhoogde testosteronniveau voor het vormen van zaadcellen die je natuurlijk kunt gebruiken voor voortplanting of voor jouw favoriete sok.
Op het moment dat er voldoende zaadcellen zijn aangemaakt, wordt er een seintje doorgegeven aan de hersengebieden om geen FSH en LH meer aan te maken. Totdat de zaadcellen “magisch” weer uit je roze toverstok zijn verdwenen en er een feedback signaal wordt doorgegeven om weer te gaan produceren. Een soort van geile thermostaat dus.

Naast vruchtbaarheid en voortplanting zorgt testosteron er ook voor dat mannen een lagere stem, baardgroei, haargroei, meer spiergroei en een bredere kaaklijn krijgen. Dit geldt overigens ook voor vrouwen die fan zijn van roids.

Deze “geile” thermostaat heeft behalve fysieke impact ook veel invloed op “mannelijk” gedrag. Zo blijkt dat testosteron al vroeg bij de ontwikkeling van een kind invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen. Voornamelijk op de gebieden die verantwoordelijk zijn voor taal en spraak (op sociaal cognitief vlak). Zo hebben vrouwen, die gemiddeld veel minder testosteron in zich hebben, een beter ontwikkeld neuraal netwerk in deze spraak en taalgebieden. Dit kán dus mede een verklaring zijn waarom vrouwen verbaler en socialer zijn dan mannen.

Testosteron laat verder verbanden zien met risicogedrag (verkeer, drugs, onveilige seks, criminaliteit en geweld), maar ook met dominantie, vreemdgaan, hoog libido en gedrag dat alpha-mannetjes vertonen. Hoewel dit natuurlijk heel negatief klinkt zorgt testosteron natuurlijk ook voor gedrag dat voor het andere geslacht aantrekkelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het leveren van stabiliteit, zekerheid, veiligheid en leiderschap.

PIT

PIT staat voor Parental Investment Theory. Dit houdt eigenlijk in dat mannen en vrouwen allebei een andere hoeveelheid inspanning moeten leveren bij het ouderschap.
Hou hierbij in je achterhoofd dat volgens de evolutietheorie het doel is dat je een partner uitzoekt die dusdanig vruchtbaar is en sterke genen heeft. Op die manier is de kans groter dat jouw nageslacht deze sterke genen ook heeft en weer door kan zetten naar de volgende generatie.

Mannen produceren ongelofelijk veel zaad. Als je dat niet gelooft, dan moet je maar eens met moeders praten die de was nog doen voor hun zoons. Deze overproductie vindt plaats omdat mannen biologisch gezien geprogrammeerd zijn om zoveel mogelijk vrouwen te bevruchten. Dit houdt overigens niet in dat mannen geen eisen stellen aan mogelijke partners. Ook mannen selecteren mogelijke partners op eigenschappen om zo sterk mogelijk nageslacht mee te krijgen. Deze hoge productie van sperma vergroot de kans dat er een succesvolle bevruchting plaatsvindt. Mannen steken dus liever al hun tijd en energie in het zoveel mogelijk succesvol verspreiden van hun zaad, om zoveel en sterk mogelijk nageslacht op de wereld te zetten.
Daarnaast kan veel zaad ook beter concurreren met het mogelijke zaad van een ander. Daarom produceren mannen extra zaad als ze hun partner een tijdje niet gezien hebben. Hoewel jij je partner vertrouwt, wil jouw lijf er wel zeker van zijn dat jij de persoon bent die je partner heeft bevrucht. Mocht er immers een andere man seks hebben gehad met je partner, dan wil jij niet jouw kostbare energie steken in het opvoeden van zijn kroost.
Een koekoek doet dat bijvoorbeeld ook door zijn ei in het nest van een andere vogel te leggen. De andere vogel voedt vervolgens, zonder het door te hebben, het jong van de koekoek op. Daardoor hoeft de koekoek geen tijd en energie te steken in het opvoeden. Dan kan de koekoek weer verder gaan met nog meer genen doorgeven of andere koekoek dingen. Super slim!

Vrouwen willen het beste, sterkste, meest gezonde mannetje met de beste genen om mee te paren. Dat is natuurlijk logisch. Vrouwen hebben alleen wel een grote beperking. Zij worden gelimiteerd door het aantal eicellen dat zij hebben en zijn daarbij ook maar een bepaalde periode in hun leven goed vruchtbaar. Daarnaast moet een vrouw veel meer inspanning leveren bij het ouderschap. Zij moeten immers negen maanden lang een kind bij zich dragen, bevallen en het kind voeden. Omdat een vrouw heel kwetsbaar is gedurende een zwangerschap en de maanden daarna, moeten zowel zij als de baby een man hebben die hun verzorgd maar ook beschermd van bedreigingen. Het kost voor een vrouw dus veel meer energie om een commitment als ouderschap aan te gaan.
Omdat vrouwen veel meer moeten investeren zijn zij kritischer over wie hun partner wordt. Een man met teveel testosteron kan wel goede genen produceren, maar als hij zich vervolgens niet ontfermt over zijn partner dan is zij letterlijk en figuurlijk fucked. Als zij iemand heeft die te lief en te zorgzaam is dan zal hij zich super over haar en het kind ontfermen, maar heeft dan wellicht minder sterke genen. Zorgzaamheid wordt namelijk onder anderen veroorzaakt door geslachtshormonen als oestrogeen. Vrouwen hebben dit over het algemeen meer dan mannen. Een man met meer oestrogeen kan dus, in termen van overleving, minder sterke genen hebben.

In de biologie zien we daarom een aantal verschijnselen. Een van die verschijnselen noem ik het Jerry Springer-effect. Bij Jerry Springer kwamen er altijd vrouwen en mannen op TV die té asociaal en belachelijk voor woorden waren. Natuurlijk was het meeste ook in scène gezet, maar het is wel een goed voorbeeld.
Je zag bij deze show vaak vrouwen die claimden dat één bepaalde dude de vader was. Na een hele hoop gezeik en gedoe werd er dan “live” in de uitzending een DNA-onderzoek bekend gemaakt waarbij 9/10 keer bleek dat de dude in kwestie níet de vader was. Vaak was er ook geen DNA test nodig, want als jij en je “vriendin” allebei blank zijn, dan zou ik toch ook achter mijn oren gaan krabben als er een mocca baby uitkomt. Natuurlijk zijn genetische mutaties mogelijk, maar uitzondering maakt in dit geval de spreekwoordelijke regel.
Wat ik hiermee wil aangeven is dat vrouwen soms met een man een kind hebben, om het vervolgens met een andere vent op te voeden zonder dat hij weet dat hij eigenlijk de vader niet is.

Bad boy vs. Dad bod

Uit het stuk hierboven kun je dus ook snappen dat vrouwen in eerste instantie dus altijd op bad boys vallen. Iedere keer weer. Bad boys zijn seksueel aantrekkelijker, ze nemen risico’s en hebben veel testosteron. Sterke genen dus. Bad boys komen in het begin heel erg zeker, sterk en stabiel over. Die zekerheid en stabiliteit is wat vrouwen willen, omdat ze het gevoel hebben daarop te kunnen bouwen. Op de lange termijn komen ze echter vaak bedrogen uit en zien in dat dit typische bad boy gedrag eigenlijk alleen een paringsritueel is. Best slim van mannen dus. Op het moment dat er namelijk bevruchting plaatsvindt en er steun, bescherming en verzorging moet worden geboden zijn mannen met meer testosteron vaker nergens te vinden. Mannen met meer testosteron willen namelijk hun energie liever steken in het zoveel mogelijk succesvol doorgeven van hun genen. Meer seks dus. Logisch in termen van de PIT.
Daarom zullen de meeste vrouwen uiteindelijk, in combinatie met hun biologische klok, de meest perfecte balans proberen te zoeken tussen een bad boy en iemand met een Dad bod. Iemand met een Dad bod heeft meer vet en daardoor waarschijnlijk een lager testosteronniveau en zal dus minder geneigd zijn hem er letterlijk en figuurlijk tussenuit te naaien.
Een vrouw zal dus een partner zoeken waarvan de genen dusdanig sterk zijn dat er succesvol nageslacht geleverd kan worden, maar die wel blijft plakken om vrouw en kind te verzorgen, beschermen en op te voeden. Of ze “pullt” natuurlijk een Jerry-Springertje.

Dit stukje geeft dus eigenlijk antwoord op de klassieke vraag waarom vrouwen vaak op de “verkeerde” mannen vallen. Er is altijd een evolutionair psychologisch antwoord op, die overigens ook te weerleggen valt. Ik vind het niet voor niks zo’n interessante theorie.

Ronald, brei er eens een eind aan, ik heb nog andere dingen te doen.

Oké, oké. We zijn er bijna!

Nu denk jij waarschijnlijk twee dingen.

  1. Dit gaat echt veel te ver en ik geloof er geen zak van.
  2. Wat heeft dit nou met sixpacks te maken?

oké 1) als je denkt dat dit vergezocht is, dan snap je waarschijnlijk de evolutietheorie nog niet goed. Biologisch gezien zijn wij gewoon zoogdieren die toevallig dusdanig intelligent zijn geworden dat wij ons eigen gedrag in twijfel kunnen trekken. Dat betekent niet dat in onze kern wij geen dieren meer zijn. Wij blijven onze driften houden, desondanks dat wij zo ontzettend slim en ons af kunnen vragen waar ons seksuele gedrag eigenlijk op slaat.
Bijna niks aan te doen dus, behalve heel bewust en gerelativeerd leven en zelfs dan is dit bijna niet tegen te houden. Wellicht dat over miljoenen jaren bepaald gedrag wat afzwakt, dat ligt er maar net aan hoe er seksueel geselecteerd gaat worden in de loop van die tijd. Evolutie kruipt vooruit, nog trager dan jij denkt.

2) We hebben dus vastgesteld dat te dikke mannen een lager testosteronniveau hebben. Hierdoor zijn ze wellicht in staat om minder goed nageslacht te leveren. Alhoewel gebleken is dat het niet per se aan de spermakwaliteit hoeft te liggen, kleven er wel meerdere gezondheidsrisico’s aan overgewicht die vroegtijdig overlijden vergroten. Hierdoor kan een vrouw er alsnog alleen voor komen te staan, wat volgens de PIT weer heel ongunstig is.

Aan de andere kant zien we bij mannen met een heel laag vetpercentage dat het testosteronniveau hoger is. Omdat een verhoogd testosteronniveau gelinkt is aan risicogedrag en overspel, is het voor vrouwen minder aantrekkelijk om een relatie met dit soort mannen aan te gaan omdat ze de kans lopen hun partner te verliezen en al het werk zelf te moeten doen. Daarnaast brengt een te laag vetpercentage ook weer de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Dat is gezien de PIT ook niet handig natuurlijk.

Ik denk daarom dat er een grote groep vrouwen is die extreem droge en gespierde fysieken niet mooi vinden. Dit lijkt mij dus eerder onbewust dan bewust. Ook als je hier vraagt waarom ze het niet mooi vinden, krijg je niet echt een duidelijk antwoord.

Balans & Samenvatting

Je kunt je nu afvragen wat dit betekent. Er zijn immers mensen die heel gelukkig zijn en juist een partner zoeken in een van de twee uitersten die ik hierboven geschetst heb.  Waar seksueel op geselecteerd wordt is dus van heel veel factoren afhankelijk. Extreem gespierde gasten zijn misschien aantrekkelijk voor sterke genen, maar Dad Bods leveren op de lange termijn meer zekerheid. Het is dus zoeken naar een balans.

Je ziet dus dat de “beachlooks” bij mannen, met een zichtbare sixpack, het meest in trek zijn bij de gemiddelde vrouw. Zo’n fysiek is gemiddeld gezonder, heeft voldoende testosteron en voldoende zorgeigenschappen om gezond en sterk nageslacht mee te krijgen.

Dus daar heb je het antwoord.

Zoals ik al eerder aan heb gegeven zou dit nog beter onderzocht moeten worden, omdat dit een systematische review is van een aantal artikelen. Er zijn natuurlijk veel meer aspecten die een rol spelen bij partnerkeuze. Ik belicht hier een aantal aspecten die nog veel complexer zijn dan hoe ik ze vertel, daardoor kunnen sommige onderwerpen kort door de bocht zijn. Het is en blijft een theorie, keep that in mind.

De foto heb ik gejat van LAfitness.com.

Mocht je bepaalde literatuur willen lezen die ik gebruikt heb, laat het even weten. Sinds kort gebruik ik zelf een nieuw systeem om artikelen mee te zoeken en weet nog niet goed hoe ik referenties moet citeren.

Share

Facebook Google+ Twitter Pinterest Email

Reacties Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous
Next

Onlangs verschenen

  • Ja, ik leef nog!
  • De Decathlon SWITCH 900 5/4 MM (Hooded) wetsuit review
  • De Hurley Advantage Max 5/3 Hooded Chest Zip Wetsuit review
  • De Billabong 5/4 Furnace Carbon Comp Zipperless Fullsuit wetsuit review
  • De Mystic Majestic Full-suit 5/3mm wetsuit review

Volgens mij de moeite waard

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Copyright 2021 Surfoloog | Ongezouten. Herkenbaar. | Site design handcrafted by Station Seven